Huis Vasari

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen
o

Kunstreis Parijs

Ontdekkingstocht met drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin

Vrijwel iedereen is er wel eens geweest, maar bijna niemand kent Parijs van haver tot gort. De Lichtstad is groot, groots en nooit af. Je raakt er dus nooit uitgekeken, zeker als je de historische gelaagdheid probeert te doorgronden. De stad was dikwijls het onbetwiste centrum van de Franse kunst. De gotiek en de hofstijl van de Zonnekoning zagen het licht in Parijs zelf, evenals tal van ‘-ismes’ uit de tweede helft van de negentiende en de eerste helft van de twintigste eeuw.

Tijdens onze ontdekkingstocht verkennen we de abdij, nu ook kathedraal, van Saint-Denis en de Sainte-Chapelle. We gaan vanzelfsprekend naar het Louvre, mede voor de strenge stijl van Lodewijk XIV. Maar we bezoeken ook enkele kleinere pareltjes die ons een inkijkje geven in de artistieke ontwikkelingen door de eeuwen heen, zoals het Musée Marmottan en het Musée Zadkine. We belichten beeldbepalende monumenten als de Eiffeltoren vanuit een verfrissende invalshoek en leren aan de hand van minder bekende architectonische projecten, zoals de internationale studentenstad, veel over de plaats van Parijs op de wereldkaart. Een heerlijke ontdekkingstocht door de Parijse kunstgeschiedenis!

PROGRAMMA

dag 1, zo 27-10 We vertrekken ‘s ochtends vanaf Amsterdam Centraal naar Parijs Gare du Nord per snelle Thalys. Na aankomst transfer naar Trocadéro, voor een bezoek aan de Cité de l'Architecture en een blik op de altijd weer indrukwekkende Eiffeltoren. Vervolgens brengt de bus ons naar het centraal gelegen hotel. Er is wat vrije tijd om in te checken voordat we te voet naar het nabijgelegen restaurant gaan voor het diner.

dag 2, ma 28-10 De dag begint in het Louvre, gehuisvest in het oude Koninklijk Paleis. Het herbergt sinds 1793 de nationale kunstcollectie en is daarmee een van de oudste musea ter wereld. De rondleiding beperkt zich tot enkele afdelingen. U kunt het museum verder op eigen gelegenheid verkennen. De reisleiding doet graag suggesties. Na de lunch volgt een rondleiding in de Fondation Custodia, in 1947 gesticht door de Nederlandse kunsthistoricus en verzamelaar Frits Lugt en zijn echtgenote. Zowel het achttiende-eeuwse herenhuis als de collectie antieke tekeningen, prenten en brieven zijn ons bezoek meer dan waard.

dag 3, di 29-10 Na een verkenning van het heropende Musée du Moyen Age wandelen we naar de rayonnant gotische Sainte-Chapelle op het Île de la Cité. Ze is gebouwd als een kleurrijke schatkist voor de koninklijke reliekverzameling. Het effect van de glas-in-loodramen is adembenemend. We besluiten de dag in de voormalige koninklijke grafkerk, de Saint-Denis. Het is de eerste kerk die in gotische stijl werd gebouwd, naar de ideeën van abt Suger over verticaliteit en hemelse lichtinval. 

dag 4, wo 30-10 De Orangerie heeft een fraaie collectie uit de late negentiende en de vroege twintigste eeuw. Hier bevindt zich onder meer de serie Waterlelies van Claude Monet, geschilderd in Giverny. Licht, de breking van het licht, en kleur spelen een grote rol in deze werken. Na een wandeling door de Tuileries verkennen we het overzichtelijke Musée Marmottan Monet. Daar hangt onder meer het sleutelstuk uit 1873 van Monet waaraan de naam impressionisme ontleend is. Tevens ziet u hier veel schilderijen van andere impressionisten. Tot slot brengen we een bezoek aan het Musée Carnavalet bij Place des Vosges, waar we al dwalend door de zalen van een typisch Parijs hôtel meer leren over de geschiedenis van deze boeiende stad.

dag 5, do 31-10 We bezoeken het woonhuis en de ateliers in Montparnasse, waar de beeldhouwer Ossip Zadkine woonde en werkte vanaf 1928 tot aan zijn dood in 1967. Aansluitend maken we een wandeling door Jardin du Luxembourg. Het karakteristieke Centre Pompidou van Renzo Piano, waarbij het functionele tot vorm is verheven, is sinds de opening in 1977 een van de toonaangevende centra voor moderne kunst in Parijs. Het zal binnenkort sluiten voor een grondige renovatie; mogelijk zijn sommige ruimtes al dicht. Uiteraard bezichtigen we ook de gereconstrueerde ateliers van Constantin Brancusi, die een geweldige inzage geven in zijn werkwijze en zijn oeuvre. We besluiten de dag met een rondleiding door de Cité Universitaire. Deze internationale studentencampus is een toonbeeld van moderne architectuur, met gebouwen van onder anderen Le Corbusier en Dudok. ‘s Avonds gezamenlijk afscheidsdiner.

dag 6, vr 01-11 We besluiten ons verblijf in Parijs met een bezoek aan de Fondation Louis Vuitton, indien er een interessante tentoonstelling is. Anders maken we nog een laatste ochtendwandeling met een bezoek aan de Saint-Étienne-du-Mont, waar de relieken van de Parijse beschermheilige Geneviève werden bewaard totdat ze tijdens de Franse Revolutie in het riool werden gekieperd. Vrije tijd tot het vertrek van onze transfer naar het Gare du Nord, vanwaar onze directe trein vertrekt. Aankomst in Amsterdam in de vroege avond.

REISGEGEVENS

  • Reisdata: 27 oktober t/m 1 november 2024
  • Reissom t/m 23 juli 2024: €1895,-
  • Reissom vanaf 24 juli: €1995,-
  • Programma onder voorbehoud van wijzigingen
  • Inclusief: Vervoer per trein, ov-kaart Parijs, logies met ontbijt, 2 diners, reisleiding, lokale gids, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, investering in CO2-reductie
  • Exclusief: overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking
  • Aantal deelnemers: minimaal 15, maximaal 25.


Meer informatie over deze reis, zoals vervoer en verblijf, vindt u via deze link. Bel voor meer informatie met Labrys Reizen, telefoonnummer: 024 3822110.

Praktische informatie
Shopping cart icon € 1895,00
Krzysztof Dobrowolski-Onclin
Op locatie
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Docent
Parijs
zondag 27 oktober 2024 t/m vrijdag 01 november 2024
Krzysztof Dobrowolski-Onclin

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!