Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Kunst en kerst aan de Côte d'Azur

Kunst van Picasso en Matisse tussen weelderige bloementuinen en ruige bergtoppen o.l.v. drs. Robert-Jan Muller

Met haar azuurblauwe water en schilderachtige baaien spreekt de Côte d’Azur tot de verbeelding. Daarachter ligt een heuvelachtig landschap, dat varieert van lieflijk tot woest: van weelderige bloementuinen tot ruige bergtoppen, met daartussen smalle, diepe valleien.

De mooie kustplaatsen werden al in de negentiende eeuw door kunstenaars ontdekt die hiernaartoe trokken om het Parijse stadsleven te ontvluchten. In de twintigste eeuw vestigden Picasso en Matisse zich aan de Côte d’Azur. Mede dankzij hen groeide de streek uit tot een mekka voor de moderne kunstliefhebber.

Gedurende deze kerstreis vol moderne kunst leidt Robert-Jan Muller u rond in bijzondere musea en unieke villa’s en kunstenaarshuizen. Voor de feestdagen verzorgen we een gezellig Frans diner. Verder geniet u deze kerst mee van het landschap dat al zo vele briljante schilders en revolutionaire architecten inspireerde, en nemen we uitgebreid de tijd om hun scheppingen aan de Côte d’Azur te bewonderen.

PROGRAMMA (onder voorbehoud van wijzigingen) 

dag 1, di 21-12 We arriveren in de late ochtend op de luchthaven van Nice en rijden per touringcar naar ons hotel in het centrum van de stad. Na de check-in en een lunch op eigen gelegenheid beginnen we in de middag aan een stadswandeling langs de beroemde boulevards van de stad naar het oude centrum. We sluiten de dag af met een gezamenlijk diner in het oude centrum van Nice.

dag 2, wo 22-12 De dag staat in het teken van twee grote kunstenaars die zich beiden op latere leeftijd aan de Côte d’Azur vestigden: Fernand Léger en Pablo Picasso. We beginnen in Biot, waar in 1960 het eerste monografische museum aan de Côte d’Azur werd geopend ter nagedachtenis van de moderne schilder Fernand Léger. Het werk van Léger leidt ons rechtstreeks naar zijn vriend Pablo Picasso, die in Vallauris vanaf de zomer van 1947 werkte in een keramisch atelier. Picasso vervaardigde hier duizenden objecten in keramiek, die we in het intieme Musée Picasso de Vallauris bezichtigen. Vallauris behalve om zijn keramiek ook bekend om Picasso’s monumentale schildering Oorlog en Vrede in de Église Sainte-Anne die we tevens bezoeken.

We zetten de reis voort naar het nabijgelegen Antibes. In het oude centrum van het havenstadje is gelegenheid voor een lunch. Vervolgens wandelen we samen naar Chateau Grimaldi, waar Picasso tevens een productieve periode beleefde en het pittoreske kuststadje een bijzondere collectie schonk. Inmiddels toont het museum een grote en gevarieerde collectie van Picasso’s schilder- en tekenwerk. In de middag keren we terug naar Nice waar de avond vrij is en het diner op eigen gelegenheid.

dag 3, do 23-12 We vertrekken per touringcar richting Menton. Op verschillende plekken in dit stadje maakte de dichter en beeldend kunstenaar Jean Cocteau belangrijke werken. Na de schenking van een groot aantal van zijn werken door de verzamelaar Severin Wundermann, opende in 2011 een nieuw museum ontworpen door de Franse architect Rudy Riciotti zijn deuren. Het adembenemende gebouw liep echter in 2018 hevige waterschade op en een datum voor de heropening is nog niet bekend. De werken van Cocteau zijn tijdelijk te zien in het oude bolwerk in de haven, het Bastion Jean Cocteau, dat oorspronkelijk door de kunstenaar werd ingericht als museum.

Na een lunchpauze in Menton vertrekken we naar Cap Moderne, een plek die toonaangevend is in de geschiedenis van de modernistische architectuur. Op een klif met een panoramisch uitzicht op zee lieten Eileen Gray en Le Corbusier bouwwerken verrijzen waar ze zelf een deel van hun leven doorbrachten. De iconische E-1027 staat wereldwijd bekend als de eerste modernistische villa. De Ierse ontwerpster en architecte Eileen Gray ontwierp het huis samen met haar partner Jean Badovici. Het strakke lijnenspel van het exterieur en de inrichting van de woning zijn volledig op elkaar afgestemd. Le Corbusier liet vlakbij zijn Cabanon bouwen, een eenvoudige vakantiewoning die zijn toevluchtsoord aan de door hem zo geliefde zuidkust werd. We worden op Cap Moderne rondgeleid door plaatselijke gidsen. Na het bezoek reizen we terug naar Nice. Diner op eigen gelegenheid.

dag 4, vr 24-12 We beginnen de dag met een bezoek aan de net buiten Saint-Paul-de-Vence gelegen Fondation Maeght, waar in de jaren zestig schilders en beeldhouwers samen met de Catalaanse architect Josep Lluís Sert werkten aan de realisatie van deze ontmoetings- en expositieplek. De in situ kunstwerken van toen vormen de kern van de huidige collectie: het droomlabyrint van Miró, de Giacometti-hof, de muurschilderingen van Chagall en het bassin van Braque.

Aansluitend bezoeken we het betoverende kunstenaarsstadje Saint-Paul-de-Vence. Al lopend over de stadsmuren heeft u een prachtig uitzicht over de omringende heuvels, de zee en de bergen. In het nabijgelegen Vence bezoeken we de bekende Chapelle du Rosaire, die werd ontworpen en beschilderd door Matisse.

Aan het eind van de middag keren we terug naar Nice, waar we de dag afsluiten met een gezellig diner.

dag 5, za 25-12 We rijden in de ochtend naar het schiereiland Saint-Jean-Cap-Ferrat. We bezoeken de Villa Ephrussi de Rothschild, een statige villa die omringd wordt door negen thematisch aangelegde tuinen. De bouw werd in 1907 in gang gezet door opdrachtgeefster Béatrice Rothschild. De villa kenmerkt zich door meerdere stijlen. Toscaanse renaissancepaleizen vormden een inspiratie voor het interieur en de façaden, maar ook Moorse invloeden zijn in het ontwerp te herleiden. Gelegen op het hoogste punt van het schiereiland bieden de tuinen van de villa een prachtig panoramisch uitzicht op de Middellandse Zee. In de tearoom van de villa lunchen we gezamenlijk.

We keren in de loop van de middag terug naar Nice en sluiten de laatste avond af met een gezamenlijk diner.

dag 6, zo 26-12 Op de laatste ochtend bezoeken we het Musée Matisse in de historische wijk Cimiez. De rijke collectie van de kunstenaar, die door hem zelf en zijn erfgenamen aan de stad Nice werd geschonken, is sinds 1963 in de historische Villa des Arènes gehuisvest en in de loop der jaren continu uitgebreid. Naast het nagenoeg grootste aantal werken van de kunstenaar bevat de collectie ook meubels en objecten die Matisse in zijn atelier gebruikte als inspiratie of decor.

Aansluitend aan het museumbezoek is er vrije tijd om een van de andere bekende musea in de stad te bezoeken, zoals Musée Chagall, Musée des Beaux-Arts of Musée de l’Art Naïf, of om een laatste wandeling te maken en te lunchen. Halverwege de middag vertrekken we per touringcar naar de luchthaven van Nice voor de directe terugvlucht naar Amsterdam.


REISGEGEVENS

  • Reisdata: 21 t/m 26 december 2021 (NB Op verzoek te boeken als 7-daagse treinreis)
  • Reissom: € 1750,- p.p.
  • Toeslag eenpersoonskamer: € 230,- p.p. NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.
  • Toeslag treinreis: ca. € 150,- p.p.
  • Inclusief: Lijnvluchten met belastingen en toeslagen, vliegbelasting, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 1 lunch, 3 diners, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, CO2-compensatie.
  • Exclusief: Overige maaltijden, drankjes, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking.
  • De reis gaat door bij minimaal 15 deelnemers; het maximum bedraagt 25. 
  • Labrys Reizen heeft i.v.m. het coronavirus diverse maatregelen getroffen. Klik hier om het protocol te bekijken. 


Meer informatie over deze reis, zoals vervoer en verblijf, vindt u via deze link. Bel voor meer informatie met Labrys Reizen, telefoonnummer: 024 3822110.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 1750,00
Robert-Jan Muller
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Docent
None
Frankrijk
dinsdag 21 december 2021 t/m zondag 26 december 2021
Robert-Jan Muller

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!