
Blijf benieuwd!
Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
3 manieren waarop Donald Trump ons tot nadenken stemt.
Sinds Donald Trump president is, gaat het steeds vaker over fake news. Soms lijken we met z’n allen in een partijtje moddergooien terecht te zijn gekomen tussen feiten en alternatieve feiten. Wie heeft er gelijk? En hoe bepaal je dat? De geschiedenis van de postmoderne filosofie laat zien dat het nog niet zo eenvoudig is om te bepalen wat waarheid is. En ook niet wanneer er sprake is van feiten of alternatieve feiten. En daarom zet Donald Trump iedereen aan het denken - voor, en tegenstanders. In drie bijeenkomsten staan we stil bij typische vragen in het tijdperk Trump. We kijken naar een stukje geschiedenis van westerse filosofie (oude Grieken en moderne tijd) en we bekijken verschillende filosofische perspectieven op waarheid. Maar bovenal zijn we kritisch op onszelf. Hebben wij het eigenlijk wel bij het rechte eind of missen we ergens iets? En hoe weten we dat?
Bij bijeenkomst 1 staan we stil bij hoe de waarheid, als een duveltje uit een doosje, weer terug was in het moderne debat. Nadat veel mensen in onze tijd hadden verklaard dat ‘de waarheid niet bestaat’, bleek er toch iets als post-fact en post-truth mogelijk te zijn, uit de mond van de Amerikaanse president. Hoe kan dat? Wat bedoelen we precies met waarheid? Aan de hand van een analyse van de filosofiegeschiedenis en het denken over waarheid zien we dat waarheid ook vaak gaat over grip krijgen op de werkelijkheid. En hoe minder grip we ergens ervaren, hoe meer we opnieuw zoeken naar waarheid. Maar misschien is grip krijgen één grote illusie.
Bij bijeenkomst 2 zien we hoe waarheidsrelativisme heeft geleid tot de bubbelvorming waar we tegenwoordig ook veel van horen. Iedereen leeft in zijn of haar eigen wereld. Van hieruit bekijken we het idee van waarheid als sociaal construct. De politieke variant daarvan wordt door aanhangers van Trump ‘identiteitspolitiek’ genoemd. Trump’s opkomst heeft geholpen om die bubbel te ontmaskeren. Maar we zien ook dat ondanks die bubbels er een aantal dingen zijn die we wel degelijk als onbetwistbaar waar houden: de spagaat van de postmoderne tijd.
Bij bijeenkomst 3 vragen we of we met een te sterke focus op de waarheid niet ergens iets hebben laten liggen. Geloof, idealen, hoop. Dat is namelijk precies wat Donald Trump veel meer wakker heeft weten te maken dan zijn tegenstanders. En het is gebleken dat in het licht van idealen en hoop, waarheid helemaal niet zo belangrijk is. Rob Wijnberg zegt: de moderne mens weet wat ‘goed’ is, maar niet wat ‘beter’ is. En dus analyseren we hoe de moderne mens in de recente geschiedenis het geloof in idealen heeft opgegeven, en hoe het misschien nu
weer tijd is om dat geloof terug te vinden.
De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.
Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.
We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.