Huis Vasari

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen
o

De Vrije Academie in Berlijn

Met Peter van Duinen, Martijn Pieters, Aldwin Kroeze en Saskia Poelman

In geen enkele andere wereldstad ligt de geschiedenis zo duidelijk - letterlijk - op straat. In dit dramatische decor zien en horen we over nieuwe uitzonderlijke ontwikkelingen toegelicht door deskundigen van de Vrije Academie en andere specialisten. Een sprankelende verscheidenheid aan historische en eigentijdse thema’s komt aan bod. Van voormalige Sovjetkazernes tot moderne kunstgaleries en van de prachtige musea met Vlaamse Primitieven en sculpturen tot Berlijn als Theaterstad. En van Clärchens Ballhaus tot de Kulturbrauerei. We wandelen, fietsen en toeren samen met Peter, Martijn Pieters, Saskia Poelman en Aldwin Kroeze door de stad; onderweg worden de verschillende lagen van de stad als een ui afgepeld, met aanvullingen/introducties op locatie. We verblijven in de levendige wijk Mitte, in het comfortabele Amano Hotel. Talloze restaurantjes en cafés kenmerken deze wijk waar genoeg te beleven valt op loopafstand van ons hotel.

 Vooruitblik op de reis bij de Vrije Academie in Amsterdam

Als smaakmaker zullen wij zo’n 10 dagen voor vertrek bij de Vrije Academie in Amsterdam vooruitblikken op deze reis met enkele inleidingen. De datum wordt op een later moment doorgegeven.

PROGRAMMA

dag 1, wo 29-5 We vertrekken vroeg in de ochtend vanuit Amsterdam per bus naar Berlijn waar we in de middag aankomen. In de namiddag beginnen wij na aankomst in het hotel Amano met een wandeling door Berlijn Mitte en Prenzlauer Berg. In dit boeiende gedeelte van de hoofdstad maakt u kennis met het Berlijn van nu, waar heden en verleden tastbaar worden in levendige wijken. In de vroege avond enkele korte introducties van Peter van Duinen, Martijn Pieters en Aldwin Kroeze. De belangrijkste thema’s die de komende dagen aan de orde komen worden aangetipt. Hierna gezamenlijk diner waarbij we uitgebreider kennis kunnen maken met de verschillende sprekers van de Vrije Academie. 

dag 2, do 30-5 In de ochtend bezoeken wij de Gemälde Galerie met werk van vele bekende oude meesters uit de 13e tot de 18e eeuw. Martijn Pieters geeft toelichting op locatie en richt zich hierbij met name op de Vlaamse Primitieven en de Duitse renaissance. Aldwin Kroeze zal zich hier meer richten op werken uit de renaissance en barok. Wat het Bode-Museum is voor de beeldhouwkunst, is de Gemäldegalerie voor de schilderkunst. De collectie omvat werken van Europese schilders zoals Jan van Eyck, Rafael, Titiaan, Carravaggio en Rembrandt. Een rondgang begint met de Duitse schilders uit de Renaissance zoals Dürer en Cranach de Oudere. Vervolgens zien we Vlaamse en Hollandse meesters geleid: van de Vlaamse Primitieven tot aan Rubens, Rembrandt en Vermeer. Daarna volgen de Europese meesters uit de 18e eeuw zoals Thomas Gainsborough en Watteau. En we besluiten met de Italiaanse schilderkunst.

In de middag vrije tijd. We bieden twee facultatieve excursies aan naar de Alte Nationalgalerie onder leiding van Martijn Pieters en een excursie Contemporary Art – Berlijns bloeiende dynamische kunstscene, onder leiding van Aldwin Kroeze.

dag 3, vr 31-5 In de ochtend rijden we met de docenten naar het keizerlijke Potsdam, de vroegere residentie van de Pruisische heersers. Frederik Willem I besloot de uitbreiding van de residentie uit te laten voeren door Nederlandse handwerkslieden, voor wie hij een eigen wijk liet bouwen: het Holländisches Viertel. We brengen een bezoek aan het slot Sanssouci. De Pruisische koning Frederik de Grote liet in de jaren 1745 – 1747 een klein zomerpaleis in rococo-stijl bouwen. Onderaan de trappen ligt een grote fontein waar omheen beelden van de 12 Titanen, goden uit de Griekse mythologie. We lunchen in het Hollandisches Viertel en bezoeken daarna de tentoonstelling ‘Modigliani: Modern Gazes’ in het Palazzo Barberini. Het kunstmuseum dat gelegen is in het historische centrum van Potsdam werd opgericht door Hasso Plattner, de oprichter van het Duitse softwarebedrijf SAP. Het is vooral bekend vanwege een buitengewone collectie impressionistische schilderijen. Daarbij omarmt Museum Barberini alle stijlen, tijdperken en kunstenaars zoals Pablo Picasso, Vincent van Gogh en Gerhard Richter. Maar ook oude beeldhouwkunst, Frans impressionisme en barokke schilderkunst maken deel uit van de imposante collectie.

We gaan vervolgens naar het Slot Caputh, ten zuiden van Potsdam gelegen. Het is het oudste lusthof in de omgeving van Potsdam dat bewaard is gebleven uit de tijd van grote keurvorst Frederik Willem van Brandenburg (1620-1688). Vanaf 1671 liet keurvorst Dorothea, zijn tweede vrouw, het huis aan de rivier de Havel uitbreiden tot een weelderig ingericht landhuis. Koning Frederik Willem I in Pruisen (1688-1740) versierde de eetzaal van het zomerhuis met ongeveer 7.500 Nederlandse faiencetegels, die vandaag de dag nog steeds te zien zijn. Tegenwoordig omvat de collectie kunstwerken ongeveer 100 schilderijen van Nederlandse en Vlaamse kunstenaars. Een portretserie van Romeinse keizers, geschilderd door twaalf van de meest vooraanstaande Nederlandse en Vlaamse schilders van rond 1616-1625, zoals Peter Paul Rubens, Abraham Janssens, Gerard van Honthorst, Michiel van Mierevelt, Paulus Moreelse, Abraham Bloemaert en anderen, is een van de hoogtepunten in Caputh. De serie is afkomstig uit de collectie van de stadhouders Maurits of Frederik Hendrik van Oranje-Nassau. Peter van Duinen geeft hier toelichting – het was zijn onderwerp van afstuderen aan de Vrije Universiteit. Wij passeren op de terugweg naar Berlijn de Glienicker brug, waar tijdens de Koude Oorlog spionnen werden uitgewisseld.

dag 4, za 1-6 Wij maken in de ochtend een wandeling over de Unter den Linden. We beginnen bij het Humboldt Forum. Het Berliner Stadtschloss, een bouwwerk van de barokarchitect Andreas Schlüter liep schade op in de Tweede Wereldoorlog en werd in de herfst van 1950 op bevel van Walter Ulbricht, de partijvoorzitter in de DDR, opgeblazen om plaats te maken voor het Palast der Republik, dat vierendertig jaar later ook werd afgebroken. Het gebouw waarin het Humboldt Forum gehuisvest is, is een gedeeltelijke replica van het Berliner Stadtschloss. De wandeling voert onder meer langs de Staatsoper, de Bebelplatz, de Neuwe Wache, de Russische Ambassade en eindigt bij de Brandenburger Tor.

In de middag is er de mogelijkheid tot een facultatieve excursie naar het Bodemuseum onder leiding van Martijn Pieters.

dag 5, zo 2-6 In de ochtend een wandeltocht met als thema ‘Langs de sporen van Germania’, dit onder begeleiding van Saskia Poelman.

"Hartelijke groeten. Ik schrijf u vanuit Berlijn, dat onlangs gevangen is genomen door de dappere pogingen van onze strijdmakkers. De oorlog is eindelijk voorbij”…. schrijft Sergeant Mikhail Petrovich Minin op 1 juni 1945 in een brief aan zijn familie. De Slag om Berlijn is voorbij, de Tweede Wereld oorlog is voorbij. Van de stad was niet veel meer over. Tijdens Hitler was Berlijn een voorbeeld geworden van een stad van moderne architectuur: het moest de nieuwe hoofdstad worden van een verenigd Europa, onder de naam Germania, op 20 april 1950. Zover zou het niet komen. Het ooggetuige verslag van Mikhail verteld hoe hij langs deze sporen van het Derde Rijk zijn weg vocht om de strijd te beëindigen en hoe alles werd vernietigd. En zal onze leidraad zijn voor de wandeling door legendarische straten en tegenwoordige ruïnes met afgewisseld de nieuwe monumenten die opgezet zijn om nooit te vergeten wat heeft plaats gevonden. 

In de middag is er de mogelijkheid tot een facultatieve excursie naar Kamp Sachsenhausen onder leiding van Saskia Poelman.

dag 6, ma 3-6 ’s Ochtends is het thema - Joods Berlijn. We maken een wandeling door de voormalige joodse buurt onder begeleiding van rabbijn Edward van Voolen die in Berlijn woonachtig is. In 1933 woonden er in de stad meer dan 160.000 joden. Zij waren goed geïntegreerd en vormden een cruciaal onderdeel van de academische, culturele en politieke leven van de stad. Van die 160.000 joden konden er ongeveer 80.000 ontsnappen voordat de "Endlösung" begon, 55.000 van hen werden vanaf oktober 1941 naar concentratiekampen gestuurd. Hierna bezoeken we het Joods Museum, gebouwd onder architectuur van Daniel Liebeskind, die zijn ontwerp ‘Between the lines’ noemde. De architectuur en de collectie behandelen 2000 jaar joodse geschiedenis in Duitsland. Na een inleiding bezoekt u dit museum in uw eigen tempo. In de middag reizen wij terug naar Nederland waar we in de avond aankomen op Amsterdam CS.

NB Programmaonderdelen en -volgorde zijn onder voorbehoud. 


REISGEGEVENS

  • Reisdata: 29 mei t/m 3 juni 2024.
  • Reissom: €1585,-
  • Toeslag eenpersoonskamer: €285,-
  • Inclusief: busreis Amsterdam – Berlijn v.v, verblijf 4* hotel Amano Berlin op basis van logies & ontbijt in een tweepersoonskamer , diner dag 1 en lunch dag 4 excl. drankjes, programma zoals omschreven inclusief vervoer, entrees en inleidingen, literatuurlijst, deskundige begeleiding van Martijn Pieters, Saskia Poelman, Peter van Duinen en Aldwin Kroeze en lokale assistentie, de CO2-afdruk van de reis wordt gecompenseerd, kennismaking bij de Vrije Academie voorafgaand aan de reis.
  • Exclusief: verzekeringen, persoonlijke uitgaven, fooien, overige maaltijden, drankjes, facultatieve programmaonderdelen, bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking, administratiekosten € 30,- per boeking, bijdrage SGR € 5,- per persoon.

Meer informatie?

Kijk voor meer informatie over de reis, de facultatieve excursies en de voorwaarden op de website van Pied à Terre. Of bel: 020-30 800 80.

Praktische informatie
Shopping cart icon € 1585,00
None Meerdere Docenten
Op locatie
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Docent
Berlijn
woensdag 29 mei 2024 t/m maandag 03 juni 2024
Meerdere Docenten

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!