Huis Vasari

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage
o

Colleges Vijf avant-garde vrouwen

Tegenwoordig verschijnen er steeds meer overzichtswerken waarbij meer vrouwen zijn toegevoegd, of zelfs werken waarin géén mannen zijn opgenomen, zoals The Story of Art Without Men van Katy Hessel. Met het verschijnen van deze verschillende nieuwe overzichtswerken komen we steeds meer te weten over de gehele kunstgeschiedenis in haar compleetheid. In sommige gevallen maken we kennis met nieuwe namen, de ‘vergeten’ vrouwen van de kunstgeschiedenis, maar ook leren we steeds meer van de vrouwen die langzaam uit de anonimiteit komen. In deze laatste categorie vallen de vijf vrouwen die aan bod komen tijdens deze korte reeks van kunsthistorica Lisette Leblanc. Want je hebt waarschijnlijk al gehoord van deze dames, maar nu is het tijd om je eens echt te verdiepen in deze vijf bijzondere vrouwen! Tijdens de reeks komen aan bod: Camille Claudel, Käthe Kollwitz, Charley Toorop, Berthe Morisot en Fré Cohen.

Tijdens de vijf colleges staan de verschillende achtergronden van deze vijf avant-garde kunstenaars centraal en wordt duidelijk waar je als vrouw tegen aan kunt lopen als je kiest voor het kunstenaarschap. Zo zijn tijdgenoten Camille Claudel (1864-1943) en Käthe Kollwitz (1867-1945) beide beeldhouwster, maar kon hun pad niet meer van elkaar verschillen: de ene heeft tot haar dood kunnen werken, maar de ander heeft ca. 30 jaar doorgebracht in een psychiatrische kliniek. Berthe Morisot werd vanuit huis gestimuleerd om te schilderen en werd later door haar man Eugène Manet aangemoedigd om te exposeren en fungeerde hun huis als ontmoetingsplaats voor andere schilders als Degas en Renoir. En hoewel Charley Toorop (1891-1955) opgroeide in een milieu van kunst en cultuur liep ook zij tegen dilemma’s aan, zoals het combineren van het schilderen met het moederschap. De reeks eindigt bij Fré Cohen (1903-1943) die haar praktisch beroep van grafisch kunstenaar moest combineren met kantoorwerkzaamheden.

Samen met de docent duik je in hun leven, de periode waarin ze leefden en welke contacten ze hadden.

  • 5 hoorcolleges
  • Geen lesmateriaal beschikbaar.

Sta je ingeschreven voor een activiteit in een zaal op locatie?

  • Je ontvangt uiterlijk 7 dagen voor aanvang per e-mail je bewijs van deelname met informatie over de locatie.

Sta je ingeschreven voor een ONLINE activiteit?

  • Je ontvangt 1 uur voor aanvang een link waarmee je de activiteit via het programma Zoom kunt bijwonen.
  • De eerstvolgende werkdag ontvang je een link waarmee je de registratie van de activiteit nog 7 dagen kunt terugkijken.
  • Het bijwonen van de activiteit kan op je eigen computer, laptop of tablet. Je hebt hiervoor een goede internetverbinding en geluid nodig.

Praktische informatie
Shopping cart icon € 174,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!