Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Colleges Christendom in woord en beeld

Twintig eeuwen geschiedenis van de christelijke kerk

Geloof zit in ons DNA, maar kennis over het christelijke geloof wordt steeds schaarser. De collegereeks christendom in woord en beeld biedt perspectief. Onderwerpen die aan bod komen zijn de eerste christenen, Byzantium, kloosters, relieken, reformatie, contrareformatie en het negentiende-eeuwse christendom. U ontdekt dat de christelijke kerkgeschiedenis vol bochten zit; soms werden geloofsregels geschrapt of juist toegevoegd, wat leidde tot een kerkscheuring of verkettering van de tegenpartij. Neem deel aan deze uitbundig geïllustreerde en voor iedereen toegankelijke collegereeks van Saskia van Lier over twintig eeuwen kerkgeschiedenis. 

Heel Europa staat vol met kerken, musea puilen bijna uit van de christelijke kunst, maar slechts weinigen weten nog echt waar die kunst over gaat. Lopen door een kerk is als lopen door de geschiedenis. Eeuwen van geloofsontwikkeling, dogma-vorming, devotie, theater en kerktwisten zijn eraan af te lezen. Kerkgeschiedenis is spannende materie en een rijke bron van kennis over de Nederlandse cultuur. Neem de Utrechtse Dom: Geert Grote ageerde tegen de geldverspilling voor de hoge toren, er werd Paastheater gespeeld rond het Heilig Graf en de protestanten hebben in de Van Arkel kapel de hoofden van de retabel-figuren afgeslagen. Ook de neogotische kerken worden steeds meer als waardevolle kunstwerken gezien: in de Vituskerk in Hilversum bijvoorbeeld voel je de grandeur van een zich emanciperend katholicisme.


9 hoorcolleges | Geen syllabus beschikbaar

Praktische informatie

Shopping cart icon € 247,00
Saskia van Lier
Nodig iemand uit
Deel:
-

Kies een plaats
Alle plaatsen
Locatie
Datum
Tijd
Docent
Zutphen
Stedelijk Museum Zutphen
maandag 23 september 2019 t/m maandag 02 december 2019
11:00 tot 13:00
Saskia van Lier
Zwolle
Jeruzalemkerk
maandag 23 september 2019 t/m maandag 02 december 2019
14:30 tot 16:30
Saskia van Lier
Amsterdam
Cromhouthuis/Bijbels Museum
dinsdag 24 september 2019 t/m dinsdag 03 december 2019
10:00 tot 12:00
Saskia van Lier
Groningen
Martinikerk
woensdag 25 september 2019 t/m woensdag 11 december 2019
10:00 tot 12:00
Saskia van Lier
Leiden
Lokhorstkerk
donderdag 26 september 2019 t/m donderdag 12 december 2019
12:00 tot 14:00
Saskia van Lier
Haarlem
Doopsgezinde gemeente Haarlem
donderdag 26 september 2019 t/m donderdag 12 december 2019
15:30 tot 17:30
Saskia van Lier
Amsterdam
Cromhouthuis/Bijbels Museum
dinsdag 21 januari 2020 t/m dinsdag 31 maart 2020
10:00 tot 12:00
Saskia van Lier
Amersfoort
De Brug
dinsdag 21 januari 2020 t/m dinsdag 31 maart 2020
14:00 tot 16:00
Saskia van Lier
Deventer
Kunstcircuit
donderdag 23 januari 2020 t/m donderdag 02 april 2020
12:00 tot 14:00
Saskia van Lier
Apeldoorn
Zalencentrum Irene
donderdag 23 januari 2020 t/m donderdag 02 april 2020
15:00 tot 17:00
Saskia van Lier
Utrecht
HKU Utrechts Conservatorium
donderdag 23 januari 2020 t/m donderdag 02 april 2020
19:00 tot 21:00
Saskia van Lier

Uitgelicht

 • Stadswandeling Historisch Sittard

  Sittard behoort tot de oudste steden van Nederland en kent een roemrijk verleden. De binnenstad is sinds 1972 beschermd stadsgezicht. Ontdek tijdens de wandeling Sittard in al haar aspecten: haar (ontstaans-)geschiedenis, prachtige gebouwen en bijzondere verhalen, de kerken en kloosters, de stadswal, de stadstuinen en nog veel meer!

  • € 29,50
  Bekijk meer
 • Colleges Japanse kunst en geschiedenis

  Japanse kunst mag zich in Nederland weer in een groeiende belangstelling verheugen. Al sinds de jaren dertig van de vorige eeuw zijn er actieve kringen van verzamelaars en handelaars en de Nederlandse musea bezitten internationaal gerenommeerde collecties. Ook daarbuiten is er een grote fascinatie voor de kunst van Japan. Jammer genoeg houden veel overzichten van Japanse kunst op rond het jaar 1900 en laten ze de boeiende twintigste en eenentwintigste eeuw buiten beschouwing. Japanologe en kunsthistorica Inge Klompmakers geeft in acht colleges wél een compleet beeld van de Japanse kunst en cultuur.

  • € 211,00
  Bekijk meer
 • Wandeling Kunst in Rotterdam

  Rotterdam is als wederopbouwstad bij uitstek rijkelijk voorzien van monumentale kunst. Na de oorlog werd de stad herbouwd. Veel nieuwe gebouwen, zoals bankgebouwen, scholen en kerken werden in deze periode voorzien van kunstwerken. Dankzij een subsidieregeling van de Rijksoverheid konden bijvoorbeeld wandschilderingen, glas-in-betonramen, sgraffito's of gevelbeelden worden aangebracht. Bekende en minder bekende kunstenaars kregen dankzij de percentageregeling van het Rijk unieke mogelijkheden. De vraag van particulieren was na de oorlog beperkt, de decoratie van openbare gebouwen was voor velen dan ook een redding. Kunstenaars als Karel Appel, Louis van Roode, Pieter Starreveld en Andries Copier hebben in het hart van Rotterdam grote werken gerealiseerd, die tot op de dag van vandaag de stad sieren. Tijdens deze wandeling ontdekt u de rijkdom van het Rotterdamse kunstbezit en hoort u veel over de optimistische periode van de wederopbouw die ons dit prachtige erfgoed heeft gegeven.  Meer Rotterdamse wandelingen?Kijk hier naar alle wandelingen die we organiseren in Rotterdam.

  • € 25,00
  Bekijk meer
 • Colleges De Kelten

  De Kelten hebben nooit geprobeerd om één groot rijk te stichten; het waren aparte stammen die onderling vochten. Wat ze deelden, waren talen die aan elkaar verwant waren. De erfenis van deze verzameling stammen varieert van graven van de elite en door Ierse monniken opgeschreven mythen tot karakteristiek versierde kunstwerken. Archeoloog Diana de Wild neemt zes hoorcolleges de tijd om u bekend te maken met de archeologie van de vroegste Kelten. Tijdens de collegereeks ligt de nadruk op de bloeiperiode van de Keltische culturen in Midden Europa in het eerste millennium voor Christus.6 hoorcolleges | Incl. digitale syllabus Bij deze colleges ontvangt u enkele dagen voor aanvang een gratis digitale syllabus. Bij uw inschrijving kunt u tevens een geprint exemplaar bestellen à € 11,95 (incl. verzendkosten). Deze ontvangt u enkele dagen voor aanvang van de colleges per post thuis. Excl. wekelijkse entree bij college in een museum, korting op entree met Museumkaart.

  • € 175,00
  Bekijk meer
Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.