Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

Colleges Biologie - van oersoep tot sapiens

Waar komen we vandaan?

Stelt u zich eens voor: een lege planeet, omspoeld door water met daarboven een dampkring van stikstof en koolzuurgas. Dat was de aarde, miljarden jaren geleden. En uit die woeste oersoep zou uiteindelijk leven ontstaan – inclusief het onze. Hoe dit wonder zich kon voltrekken, hoort u van bioloog en landschapskenner drs. Kees Boele. Met hem volgt u de weg van de eerste moleculen tot aan het masterplan achter de kleinste vingerbeweging. U krijgt uitleg over enkele fundamentele chemische reacties, maakt kennis met de eerste blauwwieren en komt, na een reeks fascinerende ontmoetingen, terecht bij de vroegste grazers. Dan ziet u de aarde door enorme meteorietinslagen veranderen en gaat u steeds meer alledaagse levensvormen herkennen. Uiteindelijk arriveert u in het heden om verwonderd stil te staan bij de waanzinnige diversiteit die uit die levenloze oersoep is ontstaan. Mis deze ontdekkingstocht naar onze werkelijke roots niet. Laat u meenemen op een wonderlijke reis van 3,5 miljard jaar. 

De docent:
“De reeks is voor iedereen met interesse in biologische processen en evolutie in het bijzonder. Alles wat nu leeft is met de mooiste plaatjes te laten zien. Van elektronenmicroscopische opnames tot grootse landschapsbeelden. En wat geweest is? Daar zijn animaties voor. En die oersoep? Dat is geen erwtensoep maar een zee van water met daarin prille organische moleculen die uiteindelijk gaan samenwerken tot iets wat we leven noemen. Ook actuele thema's komen aan bod, zoals klimaatverandering, het grootschalig uitsterven van dieren en planten en de ongekende ontdekking dat bomen met elkaar kunnen communiceren.
Wat cursisten ongetwijfeld zullen ervaren is meer bescheidenheid over onze plek in de evolutie. Met ons beperkte menselijk perspectief denken wij in decennia terwijl het gaat om miljoenen jaren. De mus in de dakgoot is in werkelijkheid een mini-dino zonder tanden.”

  • 6 hoorcolleges
  • Prijs is exclusief wekelijkse entree bij college in een museum, korting op entree met Museumkaart
  • Prijs is inclusief een digitale syllabus
  • Bij uw inschrijving kunt u tevens een geprinte syllabus bestellen à € 11,95 (incl. verzendkosten). Deze ontvangt u daags voor aanvang van de collegereeks per post thuis.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 179,00
Book icon inclusief studiemateriaal
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

David Michelangelo

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!