Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Colleges Biologie - van oersoep tot sapiens

Waar komen we vandaan?

Stelt u zich eens voor: een lege planeet, omspoeld door water met daarboven een dampkring van stikstof en koolzuurgas. Dat was de aarde, miljarden jaren geleden. En uit die woeste oersoep zou uiteindelijk leven ontstaan – inclusief het onze. Hoe dit wonder zich kon voltrekken, hoort u van bioloog en landschapskenner drs. Kees Boele. Met hem volgt u de weg van de eerste moleculen tot aan het masterplan achter de kleinste vingerbeweging. U krijgt uitleg over enkele fundamentele chemische reacties, maakt kennis met de eerste blauwwieren en komt, na een reeks fascinerende ontmoetingen, terecht bij de vroegste grazers. Dan ziet u de aarde door enorme meteorietinslagen veranderen en gaat u steeds meer alledaagse levensvormen herkennen. Uiteindelijk arriveert u in het heden om verwonderd stil te staan bij de waanzinnige diversiteit die uit die levenloze oersoep is ontstaan. Mis deze ontdekkingstocht naar onze werkelijke roots niet. Laat u meenemen op een wonderlijke reis van 3,5 miljard jaar.  6 hoorcolleges | Incl. digitale syllabus

NU €15 KORTING MET DE KORTINGSCODE VJ19 (GELDIG T/M 1 JULI 2019)

De docent:
“De reeks is voor iedereen met interesse in biologische processen en evolutie in het bijzonder. Alles wat nu leeft is met de mooiste plaatjes te laten zien. Van elektronenmicroscopische opnames tot grootse landschapsbeelden. En wat geweest is? Daar zijn animaties voor. En die oersoep? Dat is geen erwtensoep maar een zee van water met daarin prille organische moleculen die uiteindelijk gaan samenwerken tot iets wat we leven noemen. Ook actuele thema's komen aan bod, zoals klimaatverandering, het grootschalig uitsterven van dieren en planten en de ongekende ontdekking dat bomen met elkaar kunnen communiceren.
Wat cursisten ongetwijfeld zullen ervaren is meer bescheidenheid over onze plek in de evolutie. Met ons beperkte menselijk perspectief denken wij in decennia terwijl het gaat om miljoenen jaren. De mus in de dakgoot is in werkelijkheid een mini-dino zonder tanden.”

Bij deze collegereeks ontvangt u enkele dagen voor aanvang een gratis digitale syllabus. Bij uw inschrijving kunt u tevens een geprint exemplaar bestellen à € 11,95 (incl. verzendkosten). Deze ontvangt u enkele dagen voor aanvang van de collegereeks per post thuis.


Excl. wekelijkse entree bij college in een museum, korting op entree met Museumkaart.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 175,00
Book icon inclusief studiemateriaal
Kees Boele
Nodig iemand uit
Deel:
-

Locatie
Datum
Tijd
Docent
Amersfoort
dinsdag 24 september 2019 t/m dinsdag 12 november 2019
10:30 tot 12:30
Kees Boele
Zwolle
dinsdag 24 september 2019 t/m dinsdag 12 november 2019
14:30 tot 16:30
Kees Boele
Amsterdam
woensdag 25 september 2019 t/m woensdag 13 november 2019
10:30 tot 12:30
Kees Boele
Leiden
vrijdag 24 januari 2020 t/m vrijdag 13 maart 2020
14:00 tot 16:00
Kees Boele
Utrecht
donderdag 30 januari 2020 t/m donderdag 19 maart 2020
20:00 tot 22:00
Kees Boele
Rotterdam
vrijdag 31 januari 2020 t/m vrijdag 20 maart 2020
10:30 tot 12:30
Kees Boele

Uitgelicht

 • Stadswandeling Historische binnenstad Antwerpen

  Het beeld van Brabo staat op de Grote Markt voor het renaissance stadhuis van de architect Cornelis Floris De Vriendt . Naast dat het nu  UNESCO-wereldcultuurerfgoed is, was het vooral een inspiratiebron voor vele stadhuizen in de Noordelijke Nederlanden. Om de hoek staat de gotische Onze Lieve Vrouwe kathedraal , waaraan o.a. de architect Rombout II Keldermans heeft gewerkt met in haar interieur diverse beroemde schilderijen van Rubens. Iets verderop aan de Schelde vinden we Het Steen, het oudste bewaarde gebouw van Antwerpen, en ook wel Antwerpse burcht genoemd. Met daarvoor het standbeeld van Lange Wapper door de beeldhouwer Albert Poels. Antwerpen, als u met de trein komt, toont haar schoonheid direct al door het Centraal Station, ook wel de Middenstatie of de Spoorwegkathedraal, genoemd. Dit in eclectische neo-stijlen opgetrokken gebouw van de architect Louis Delacenserie werd na de renovatie in 2008 in 2010 gekozen tot mooiste station van Europa. En zo zijn er nog veel meer redenen om mee te wandelen in de stadswandeling historische Antwerpen met docent Oene Dijk. Exclusief reis naar Antwerpen

  • € 25,00
  Bekijk meer
 • Colleges Japanse kunst en geschiedenis

  Japanse kunst mag zich in Nederland weer in een groeiende belangstelling verheugen. Al sinds de jaren dertig van de vorige eeuw zijn er actieve kringen van verzamelaars en handelaars en de Nederlandse musea bezitten internationaal gerenommeerde collecties. Ook daarbuiten is er een grote fascinatie voor de kunst van Japan. Jammer genoeg houden veel overzichten van Japanse kunst op rond het jaar 1900 en laten ze de boeiende twintigste en eenentwintigste eeuw buiten beschouwing. Japanologe en kunsthistorica Inge Klompmakers geeft in acht colleges wél een compleet beeld van de Japanse kunst en cultuur. NU €15 KORTING MET DE KORTINGSCODE VJ19 (GELDIG T/M 1 JULI 2019)

  • € 211,00
  €15,- Korting
 • Studiedag Nederlands-Indië in kunst en vormgeving rond 1900

  In de periode van symboliek en Nieuwe Kunst halen veel schilders, maar ook vormgevers en architecten, hun inspiratie uit het Oosten. Het onderscheidende van de Nederlandse Art Nouveau is batik, toegepast op leer, perkament, boekbanden en bekledingsstof. 'Mooi Indië' is overal. Het hangt aan de muur in de vorm van machtige landschappen met vulkanen of taferelen van ploeterende boeren achter een karbouw op de sawah. Het ligt in de kast, waar Hollandse 'katoentjes' zijn voorzien van batikpatronen. Het staat in de tuin, omdat Amsterdamse School-architecten Indische daken op paviljoens en tuinhuizen plaatsen. En het komt uit de radio, omdat componisten als Debussy zich laten inspireren door de muziek van gamelanorkesten die ze op wereldtentoonstellingen horen spelen. Prijs is exclusief koffie/thee & lunch; inclusief digitale hand-out

  • € 54,00
  Zomeractie
 • Zomercollege De Loire

  In de zestiende eeuw was Centre-Val de Loire bijzonder populair bij de vorsten van Frankrijk, die het liefste verbleven in een van de steden en kastelen die de streek rijk is. Het heeft daardoor een rijke politieke, culturele en patrimoniale geschiedenis. Daarnaast speelt de streek ook een belangrijke rol in de kunstgeschiedenis: Leonardo da Vinci kwam in 1516 naar deze streek op uitnodiging van koning Frans I. De “eerste schilder, ingenieur en architect des konings” kwam niet alleen: drie van zijn belangrijkste werken, de Mona Lisa, Johannes de Doper en de Maagd en kind met St. Anna, reisden met hem mee. In deze zomerse lezing vertelt kunsthistorica Karin Haanappel over 500 jaar (kunst)geschiedenis in de Loire. De bekende kastelen als Amboise, Chambord, Clos Lucé, Chaumont-sur-Loire passeren de revue.

  • € 32,50
  Bekijk meer
Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.