Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Colleges Biologie - van oersoep tot sapiens

Waar komen we vandaan?

Stelt u zich eens voor: een lege planeet, omspoeld door water met daarboven een dampkring van stikstof en koolzuurgas. Dat was de aarde, miljarden jaren geleden. En uit die woeste oersoep zou uiteindelijk leven ontstaan – inclusief het onze. Hoe dit wonder zich kon voltrekken, hoort u van bioloog en landschapskenner drs. Kees Boele. Met hem volgt u de weg van de eerste moleculen tot aan het masterplan achter de kleinste vingerbeweging. U krijgt uitleg over enkele fundamentele chemische reacties, maakt kennis met de eerste blauwwieren en komt, na een reeks fascinerende ontmoetingen, terecht bij de vroegste grazers. Dan ziet u de aarde door enorme meteorietinslagen veranderen en gaat u steeds meer alledaagse levensvormen herkennen. Uiteindelijk arriveert u in het heden om verwonderd stil te staan bij de waanzinnige diversiteit die uit die levenloze oersoep is ontstaan. Mis deze ontdekkingstocht naar onze werkelijke roots niet. Laat u meenemen op een wonderlijke reis van 3,5 miljard jaar.  6 hoorcolleges | Incl. digitale syllabus

NU €15 KORTING MET DE KORTINGSCODE VJ19 (GELDIG T/M 1 JULI 2019)

De docent:
“De reeks is voor iedereen met interesse in biologische processen en evolutie in het bijzonder. Alles wat nu leeft is met de mooiste plaatjes te laten zien. Van elektronenmicroscopische opnames tot grootse landschapsbeelden. En wat geweest is? Daar zijn animaties voor. En die oersoep? Dat is geen erwtensoep maar een zee van water met daarin prille organische moleculen die uiteindelijk gaan samenwerken tot iets wat we leven noemen. Ook actuele thema's komen aan bod, zoals klimaatverandering, het grootschalig uitsterven van dieren en planten en de ongekende ontdekking dat bomen met elkaar kunnen communiceren.
Wat cursisten ongetwijfeld zullen ervaren is meer bescheidenheid over onze plek in de evolutie. Met ons beperkte menselijk perspectief denken wij in decennia terwijl het gaat om miljoenen jaren. De mus in de dakgoot is in werkelijkheid een mini-dino zonder tanden.”

Bij deze collegereeks ontvangt u enkele dagen voor aanvang een gratis digitale syllabus. Bij uw inschrijving kunt u tevens een geprint exemplaar bestellen à € 11,95 (incl. verzendkosten). Deze ontvangt u enkele dagen voor aanvang van de collegereeks per post thuis.


Excl. wekelijkse entree bij college in een museum, korting op entree met Museumkaart.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 175,00
Book icon inclusief studiemateriaal
Kees Boele
Nodig iemand uit
Deel:
-

Locatie
Datum
Tijd
Docent
Amersfoort
dinsdag 24 september 2019 t/m dinsdag 12 november 2019
10:30 tot 12:30
Kees Boele
Zwolle
dinsdag 24 september 2019 t/m dinsdag 12 november 2019
14:30 tot 16:30
Kees Boele
Amsterdam
woensdag 25 september 2019 t/m woensdag 13 november 2019
10:30 tot 12:30
Kees Boele
Leiden
vrijdag 24 januari 2020 t/m vrijdag 13 maart 2020
14:00 tot 16:00
Kees Boele
Utrecht
donderdag 30 januari 2020 t/m donderdag 19 maart 2020
20:00 tot 22:00
Kees Boele
Rotterdam
vrijdag 31 januari 2020 t/m vrijdag 20 maart 2020
10:30 tot 12:30
Kees Boele

Uitgelicht

 • Wandeling Joods Amsterdam

  Via de Nieuwe Herengracht, de Nieuwe Keizersgracht en de Nieuwe Kerkstraat  wandelen we door het voormalige joodse kwartier. Diverse onderwerpen komen aan bod: het Huis Lopes Suasso, het hoofdkantoor van de Joodse Raad, de koosjere vleeshallen, het Metaarhuis, de Matrozensjoel, de Russische sjoel. Tijdens de wandeling staat u stil bij verschillende momumenten waaronder andere een op het  Daniël Meyerplein, het Joods Historisch Museum, de Mozes en Aaronkerk, het Wertheimpark, de Burcht van Berlage en de Hollandsche schouwburg.  Wandel met Annemiek Lely door een bijzonder stukje Amsterdam dat tot 'Joods Cultureel Kwartier' is omgedoopt. U eindigt de wandeling bij de Portugese Synagoge, waar u op sommige dagen op eigen gelegenheid nog een bezoek aan kunt brengen.   Portugese Synagoge | Zondag t/m maandag geopend vanaf 10.00 uur

  • € 25,00
  Bekijk meer
 • Studiedag Geschiedenis van Joodse kunst

  De dag begint bij het vroegste bestaan en eindigt in het hier en nu. Onderweg bezoekt ze plekken waar Joden woonden of dat nog altijd doen om te zien welke culturele kruisbestuivingen daar hebben plaatsgevonden. Schrijf u in voor deze reis om de wereld en ontdek dat Joodse kunst wel degelijk bestaat. Prijs is exclusief koffie/thee & lunch; inclusief digitale hand-out

  • € 54,00
  Zomeractie
 • Wandeling door Historisch Kampen

  Wandel mee door het prachtige Kampen en zie de monumenten die een verhaal van geloof, zorg en onderwijs illustreren. Docent is kunsthistoricus Reinier de Wit, die sinds acht jaar met veel genoegen in de historische binnenstad van Kampen woont. 

  • € 25,00
  Bekijk meer
 • Zomercollege De Loire

  In de zestiende eeuw was Centre-Val de Loire bijzonder populair bij de vorsten van Frankrijk, die het liefste verbleven in een van de steden en kastelen die de streek rijk is. Het heeft daardoor een rijke politieke, culturele en patrimoniale geschiedenis. Daarnaast speelt de streek ook een belangrijke rol in de kunstgeschiedenis: Leonardo da Vinci kwam in 1516 naar deze streek op uitnodiging van koning Frans I. De “eerste schilder, ingenieur en architect des konings” kwam niet alleen: drie van zijn belangrijkste werken, de Mona Lisa, Johannes de Doper en de Maagd en kind met St. Anna, reisden met hem mee. In deze zomerse lezing vertelt kunsthistorica Karin Haanappel over 500 jaar (kunst)geschiedenis in de Loire. De bekende kastelen als Amboise, Chambord, Clos Lucé, Chaumont-sur-Loire passeren de revue.

  • € 32,50
  Bekijk meer
Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.