Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

College Verstikte natuur

Het stikstofprobleem vanuit een wetenschappelijk kader bekeken

De Vrije Academie staat midden in de maatschappij. Wij kiezen geen partij, maar willen wel een rol spelen in het leveren van kennis waarmee u een mening kunt vormen. Stikstofuitstoot is een zwaar beladen actueel onderwerp. Deze lezing door bioloog drs. Kees Boele benadert het probleem vanuit een wetenschappelijk kader. 

Wat zijn de cijfers, wat zijn de effecten en wat zijn noodzakelijke maatregelen om ecosystemen weer in balans te krijgen. U volgt de verschillende soorten uitgestoten stikstof. Daarbij wordt begonnen met de stikstof kringloop. Elk ecosysteem heeft daarbij een zekere balans, maar uitgerekend op voedselarme zandgronden is het balanceren op een dunne draad. Onze uitstoot van met name ammoniak heeft de stikstofbalans in Nederland zo dramatisch verstoord dat letterlijke elk ecosysteem zwaar aangeslagen is of zelfs op instorten staat. 

Constateren dat er grenzen gepasseerd zijn, betekent echter niet dat er geen weg terug kan zijn. Als de uitstoot van de verschillende vormen van stikstof teruggebracht wordt, kunnen gerichte beheermaatregelen op de lange termijn ecosystemen helpen om een nieuw evenwicht te vinden. Proeven bewijzen dat op kleine schaal herstel mogelijk is, maar op West-Europese schaal zal dit zeker de grootste uitdaging worden voor de komende decennia.

  • De maximale groepsgrootte is aangepast volgens de richtlijnen van het RIVM.
  • Prijs is exclusief entree museum, korting op entree met Museumkaart. U kunt in Museum Speelklok ter plekke uw Museumkaart laten scannen en/of een entreeticket kopen (dit hoeft niet vooraf online).

Praktische informatie

Shopping cart icon € 32,50
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

David Michelangelo

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!