Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

College Pieter Bruegel de Oude

Onbetwiste meester van de ‘alledaagse’ zestiende eeuw.

In 2019 is het 450 jaar geleden dat Pieter Bruegel de Oude (ca. 1525-1569) in Brussel overleed. Een passend moment om de schilder te herdenken. In de verdiepende lezing vertelt kunsthistoricus Martijn Pieters over één van de belangrijkste vernieuwers in de zestiende-eeuwse noordelijke schilderkunst. Hij is de onbetwiste meester van de ‘alledaagse’ zestiende eeuw en de verbeelding van Nederlandse spreekwoorden. En u kent uiteraard de seizoenen van Bruegel. Hoog tijd om nader kennis te maken met het oeuvre van de oude meester, de ‘Boeren Bruegel’.

Naast religieuze voorstellingen, die Bruegel zeer anders weergaf dan dat de traditie wilde in de zestiende eeuw, is hij vooral bekend geworden om zijn verbeelding van aspecten van het dagelijkse leven. Zo vindt de Volkstelling te Bethlehem bij Bruegel plaats in een besneeuwd Vlaams landschap en maakte hij een serie van zes schilderijen, nu in Wenen, die de seizoenen van het jaar verbeelden. Beroemd is ook zijn verbeelding van de ‘Nederlandse spreekwoorden’, waarvan vele nog steeds bekend zijn en voor een glimlach zullen zorgen. Op dit moment zijn er nog iets meer dan 40 authentieke schilderijen van hem bekend, die in talloze kopieën nagevolgd zijn.

Tijdens de verdiepende lezing door Martijn Pieters zal het oeuvre van Pieter Bruegel de Oude doorgelicht worden en bent u voorbereid op een jaar vol herdenkingen, waaronder een grote overzichtstentoonstelling in het Kunsthistorisches Museum in Wenen. 

Praktische informatie

Shopping cart icon € 32,50
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

 • Wandeling Amsterdam ARTZUID 2019

  ARTZUID 2019 | 17 mei t/m 15 september 2019 ARTZUID is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Inge Raadgever start de wandeling bij het informatiecentrum ARTZUID. Ga mee!    De Vrije Academie draagt een deel van de entreeprijs af aan ArtZuid. Op deze manier helpt u mee aan het instant houden van dit prachtige initiatief.

  • € 27,50
  Bekijk meer
 • Rondleiding Louise Bourgeois in de Rijksmuseumtuinen

  Met twaalf beelden toont het Rijksmuseum een overzicht van een halve eeuw kunstenaarschap, van The Blind Leading the Blind (1947-49) tot Crouching Spider (2003). Veel van deze werken zijn nooit eerder in Nederland te zien geweest. Louise Bourgeois (1911-2010) is een van de belangrijkste vrouwelijke kunstenaars van de twintigste eeuw en is wereldberoemd met haar monumentale beelden van spinnen.Haar kunstwerken zullen de bezoeker meenemen in de biografie van haar leven en bewijzen dat spinnen niet alleen maar eng kunnen zijn. De sculpturen Spider (1996), Spider Couple (2003) en Crouching Spider (2003) zijn een hommage aan haar beschermende, wevende moeder. De aluminium beelden Untitled (2004) die aan de takken van de meer dan honderdjaar oude vleugelnootboom zullen hangen, zijn een herinnering aan de gewoonte van haar vader om stoelen hangend te bewaren aan de zolderbalken van haar ouderlijk huis.  Schrijf u nu in voor de rondleiding door de tuinen van het Rijksmuseum, waar het heerlijk toeven is in de zomer!  Louise Bourgeois in de Rijksmuseumtuinen | 24 mei t/m 3 november 2019 | Rijksmuseum Amsterdam 

  • € 22,50
  Bekijk meer
 • Rondleiding Aardse paradijzen in oost en west

  Middeleeuwse tuinen. Aardse paradijzen in oost en west | 3 mei t/m 1 september | Rijksmuseum van Oudheden, Leiden Excl. entree tot het museum. Korting op entree met Museumkaart.

  • € 22,50
  Bekijk meer
 • Studiedag Legendarische kunstenaarskolonies

  Met docent Karin Haanappel staat u stil bij het fenomeen kunstenaarskolonie en ziet u hoe onbeduidende dorpjes uitgroeiden tot artistieke broedplekken van formaat. Plaatsen die u virtueel bezoekt zijn onder meer Barbizon, Pont-Aven, Tervuren, Oosterbeek, Katwijk, Laren, Bergen, Domburg, Skagen, Worpswede en Nidden. Aan bod komen de aantrekkingskracht van deze landelijke locaties, de groepsdynamiek van de kunstenaars en de kunst die aan zee, op de hei en in de bossen werd gemaakt. Waarin verschilde het werk van de schilders van de Larense school van die van Domburg? Wat rest van de broedplekken van weleer? Is het fenomeen inmiddels uitgestorven of bestaan zulke plekken nog steeds? Kom naar deze studiedag en ga mee ‘naar buiten’! Prijs is exclusief koffie/thee & lunch; inclusief digitale hand-out

  • € 54,00
  Zomeractie
Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.