Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Editorial: Kunst in en uit Azie

Peter van Duinen over aziatische kunst

Column
Peter van Duinen |

Duw mij een kathedraal in en ik voel mij thuis, een westers museum kent ook weinig geheimen voor mij. De man van smarten, de arma Christi, een heilige met een draak, een heilige met een losse tand, ik kan ze wel plaatsen.

Maar op mijn reizen door Azië voel ik mij een beetje een sukkel. Ik zie een Boeddha, en nog een en nog een. Daar is Shiva! Met die armen toch? Als een leek sta ik te midden van de mooiste beelden, maar ik heb geen kader waar ik dat in kan plaatsen. Zijn deze beelden allemaal uit dezelfde periode? Zijn er varianten in Hindoeïsme? Ook visueel. Wat zijn de verschillen per land?

Ook komend jaar gaan we meer aandacht besteden aan Azie. Aan de beeldentaal en het gedachtengoed. Ik verheug me nu al op het moment dat ik het verschil kan zien tussen de verschillende Boeddha’s!

 

Kunst in en uit Azie Info icon

Vrienden van Vrije Academie

Van der Valk Hotel Drachten
David Michelangelo

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!