Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

De Vrije Academicus

Henk van Vliet: cursist bij de Vrije Academie

Interview
Programmering |

Lees hieronder een interview met Vrije Academicus Henk van Vliet over zijn ervaring als cursist bij de Vrije Academie.

    Naam: Henk van Vliet
    Plaats: Wateringen
    Beroep: Senior

    "Een bezoek aan een museum is veel interessanter geworden"

Sinds wanneer ‘zit’ u bij de Vrije Academie?
In september 2010 ben ik begonnen met Introductie Kunstgeschiedenis. Daarna volgden de Mooiste kunst: 20 meesterwerken, Moderne architectuur en dit najaar mijn eerste colloquium Moderne kunst, en nog de vele lezingen, rondleidingen, wandelingen en andere activiteiten bij de Vrije Academie.

Hoe bevalt het?
Heel goed! Elk jaar neemt het aanbod en diversiteit aan activiteiten toe naar mijn gevoel. Elke keer weer is het moeilijk kiezen als de nieuwe gids op de mat valt. Jammer hierbij is dat ik door mijn werk alleen doordeweeks in de avonden colleges kan volgen, op dit vlak zou het aanbod wat uitgebreid kunnen worden.

Welk onderwerp maakte tijdens colleges of lezingen de meeste indruk?
De collegereeks Moderne architectuur heeft Rotterdam voor me veranderd van een kille stad tot een architectonisch interessante plek. Maar eigenlijk leer ik wel iets van elk college en activiteit, of verdiept het in ieder geval mijn begrip van een onderwerp. Een bezoek aan een museum is veel interessanter geworden sinds ik begonnen ben met cursussen bij de Vrije Academie.

Stel dat u een voorstel voor een collegereeks mocht indienen, waar zou het dan over gaan?
Een collegereeks over science fiction en het beeld van de toekomst door de tijd heen lijkt me een mooi idee voor een collegereeks. Kunst als 1984 van Orwell, Architectuur van Norman Foster, A Space Odyssey, de werken van Jules Verne, Italiaans Futurisme en een link tussen middeleeuwse afbeeldingen van de Apocalyps van Hieronymus Bosch met het “end of the world” genre in film kunnen hierin multidisciplinair terugkomen.

Wat weet u nu wat u eerst niet wist?
Het verband tussen het studiowerk van Damien Hirst van de YBA en de aanpak van Hollandse meesters zoals Rembrandt was een eye opener die ook mijn algemene mening over moderne kunst beïnvloedt heeft. Dat Schokland een van de Unesco werelderfgoed plaatsen is in Nederland. En dat Michelangelo letterlijk via de borst van de min, die getrouwd was met een steenhouwer, het beeldhouwen heeft meegekregen.

Als u iemand iets van de Vrije Academie cadeau mocht doen, wat zou dat dan zijn en aan wie zou u het geven?
Een paar goede vriendinnen van me zijn net zoals ik gek van Japan. Een studiedag over de Japanse (eet)cultuur zou zeker bij ons in de smaak vallen. Ook zou ik mijn verloofde graag een vervolg op de cursus Modeontwerpers: 10 Iconen willen geven. Nog een paar ideeën voor nieuwe activiteiten!

Kunst die mij raakt:
Damian Hirst psalms heb ik recent gezien en was ik erg van onder de indruk, verder is de Rotterdam van Rem Koolhaas iets wat bij me opkomt als ook een foto van Schokland.

 

David Michelangelo

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!