Zakelijk

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Expositie: Abstract Rembrandt

Nieuwe abstracte kunst uit de 17e-eeuw.

Kunstenaar Remon de Jong (1977) onderzocht de afgelopen twee jaar duizenden penseelstreken van Rembrandt, en vroeg zich af: Wat zou er gebeuren als je die zou digitaliseren, sampelen en remixen - zoals hij vroeger hip hop maakte? Hoe zou 17e-eeuwse abstracte kunst er uitzien?

De Jong is geïntrigeerd door de constante dialoog van het oude en het nieuwe, en gebruikt 17e-eeuwse én 21e-eeuwse technieken om met die penseelstreken compleet nieuwe kunstwerken te maken. Zijn abstracte composities zijn van 7 december t/m 7 januari te zien in de Vrije Academie in Amsterdam, in de tentoonstelling Abstract Rembrandt. Kom ook langs!

 

Nieuwe abstracte kunst uit de 17e-eeuw

“Mijn uitgangspunt was De Nachtwacht, vanwege de betekenis ervan voor de Nederlandse schilderkunst. Van dit schilderij is een haarscherpe megapixel-foto op de site van het Rijksmuseum te zien. De penseelstreek van Rembrandt laat zich goed onderscheiden en was dus bruikbaar. Ik heb al jaren interesse in de rol van de penseelstreek binnen de schilderkunst en onderzoek doorlopend nieuwe technieken. Vanuit die combinatie is dit nieuwe werk ontstaan,” aldus De Jong.

Remon herschikt de penseelstreken van De Nachtwacht digitaal, onder andere door gebruik te maken van scripts en codes. Door middel van piëzografie -een hoogwaardige druktechniek- worden de bestanden geprint. Door afwerking met oude vernissen en gebruikte materialen, worden er analoge wandobjecten van gemaakt. Hij presenteert ze met zowel moderne als 17e-eeuwse lijsten.

Praktische informatie: 

  • Expositiedata: 7 december 2023 t/m 7 januari 2024
  • Locatie: Vrije Academie | Huis Vasari
  • Adres: Herengracht 368 te Amsterdam
  • Entree: gratis
  • Openingstijden: maandag t/m zondag van 10:00 tot 17:00 uur
  • Meer info over Remon NOMER de Jong? Klik hier!

 

Randprogrammering: Op woensdag 3 januari 2024 (13:00-14:00 uur) geeft Remon de Jong speciaal voor de Vrije Academie een lezing over zijn bijzondere kunstproject. Schrijf je in en hoor hoe zijn kleurrijke kunstwerken tot stand kwamen!

Inschrijven lezing

 

Over de kunstenaar: Remon de Jong is geboren en getogen in Heerenveen en werkt sinds 1995 als beeldend kunstenaar in uiteenlopende media: schilderijen, kunst in de openbare ruimte, video’s en muziek. Hij was de pionier van de Friestalige rap en heeft als producent een groot aantal tv-items gemaakt voor landelijke omroepen. Sinds 10 jaar woont hij in Broek in Waterland nabij Amsterdam. De stad is van grote invloed geweest op zijn werk.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!