Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

De kennismaking tussen Heckel en Kirchner

Docent Ellen van der Vecht over Erich Heckel en Ernst Ludwig Kirchner

Column
Ellen van der Vecht |

Vrije Academie docente Ellen van der Vecht geeft tentoonstellingslezingen, rondleidingen en studiedagen over de Wilden. Zij dook in de materie en vond een anekdote uit 1903/1904 waaruit de spirit van de jonge Wilden al duidelijk naar voren komt. Het gaat over de kennismaking tussen Erich Heckel en Ernst Ludwig Kirchner, Die Brücke leden van het eerste uur.

Door Ellen van der Vecht - Kirchner schreef hierover het volgende: ‘Zo kwam er op een dag een jonge man de trap op, luidkeels declamerend uit Zarathustra, zonder hoed en zonder kraag, en stelde zich voor als Erich Heckel.’ De antiburgerlijke houding die deze kunstenaars-in-wording eigen was komt hierin direct naar voren. Dit uitte zich in het lezen van moderne dichters en filosofen zoals Nietzsche, maar vooral in het vertonen van nadrukkelijk bohémien gedrag en een weerzin tegen alles wat met de gevestigde orde te maken had.

Ze zagen in het jaar erna, in 1905, een tentoonstelling van Vincent van Gogh, en raakten door het dolle heen.  De expressieve kleurensymboliek en de heftige penseelvoering van Van Gogh trof de kern van wat de Duitse kunstenaars ook wilden: directe expressie van vorm en kleur, een synthese van het innerlijk en de expressie daarvan in het kunstwerk. Een vitalistische vorm van expressie, los van academische normen.

Wist u dat?

...de Van Gogh waar Kirchner en Heckel waren, de eerste grote tentoonstelling in het Stedelijk Museum was van Van Gogh. Deze kwam tot stand nadat het Rijksmuseum een aanbod om schilderijen in bruikleen te exposeren had afgewezen. Jo Bonger, de echtgenote van Theo van Gogh en dus Vincent’s schoonzus organiseerde de tentoonstelling in 1905.

...Veel leden van 'Die Brücke' later docent werden, namelijk; Bleyl, Schmidt-Rottluff, Pechstein, Mueller en Amiet.

...De naam 'Die Brücke' (de brug) oorspronkelijk van Friedrich Nietzsche afkomstig is. Hij bedoelde daarmee de overgang tussen oud en nieuw (verleden en toekomst).

...'Künstlergemeinschaft Die Brücke' 9 leden heeft gehad; Ernst-Ludwig Kirchner, Fritz Bleyl, Karl Schmidt-Rottluff, Erich Heckel, Emil Nolde, Max Pechstein, Otto Mueller, Cuno Amiet en 'onze eigen' Kees van Dongen.

Vrienden van Vrije Academie

Van der Valk Hotel Drachten
David Michelangelo

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!