Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Back to School

Peter van Duinen over een nieuw seizoen

Column
Peter van Duinen |

Nu de eerste colleges weer in aantocht zijn en de roosters en lesmaterialen bijna richting deelnemers kunnen, vroegen we twee Vrije Academie docenten hoe zij tegen een nieuw seizoen aankijken!

Wat doet Back to School met een docent? Docent Max Put overdenkt nogmaals zijn vakantie die hem nieuwe energie geeft:

"Een vakantie is voor mij vooral een verandering van perspectief en het opdoen van nieuwe indrukken en ervaringen. In een ander land in contact komen met lokale gebruiken, ander eten, gedrag, andere geuren, maar ook onbekende landschappen, gebouwen en kunstwerken. Dit jaar kwam een lang gekoesterde wens in vervulling: het bezoeken van de kathedraal van Santiago de Compostela in Noordwest Spanje, al meer dan achthonderd jaar het doel van talloze pelgrims en andere reizigers. Helaas was het beeldhouwwerk van de beroemde twaalfde-eeuwse Pórtico de la Gloria niet te zien en aan te raken, omdat het gerestaureerd wordt. Ter compensatie was ik wel getuige van het spectaculaire slingeren van de ‘botafumeiro’, het enorme wierookvat, dat af en toe door acht mannen in rode capes omhoog getrokken wordt en dan op meer dan twintig meter hoogte, over vijfenzestig meter lengte hevig rokend over de hoofden van de menigte door het transept van de kerk zwaait. Fantastisch! Dit soort beelden en ervaringen geven me nieuwe energie, waarmee ik me na terugkomst uit Spanje weer geworpen heb op het schrijven van de teksten en het verzamelen van afbeeldingen voor de nieuwe cursus Revoluties in de Kunstgeschiedenis die ik aan het maken ben."

Ook voor docent Peter Wagemakers breekt de tijd aan om de lesroosters in zijn agenda te zetten en zich voor te bereiden op het nieuwe seizoen.

"De zomermaanden waren gevuld met kunst kijken, lezen en ander nuttige bezigheden. De Biënnale van Venetië was een eerste hoogtepunt; een indrukwekkende hoeveelheid kunst met vooral een politieke, activistische boodschap. In de Gallerie dell’Accademia een half uur voor Titiaans laatste schilderij gezeten, een ‘Piëta’ (1576-1977) gemaakt voor zijn graftombe. Gedachten over dood, verval en wederopstanding. Een bezoek aan de overzichtstentoonstelling van Jan Fabre in Antwerpen en het Bussemakerhuis in Borne waren andere zomerse belevenissen die beklijven. Bij dat laatste museum kun je achter een negentiende-eeuws weefgetouw kruipen, en waar jezelf even een wever uit een schilderij van Van Gogh.

Tijd om deze zomer naar Oslo te gaan was er niet. Daar loopt de tentoonstelling Van Gogh : Munch die in september naar Amsterdam komt. De catalogus is al uit en vraagt om gelezen te worden. De aanloop naar het najaar vergt extra studie omdat er twee nieuwe cursussen bij zitten; Revoluties in de kunstgeschiedenis en Reizen door de kunstgeschiedenis. Wat valt er te vertellen over de introductie van de verftube? En wat hebben New York en Barcelona met elkaar gemeen? Leerzaam en spannend, dat nieuwe schooljaar. Maar toch jammer dat de vakantie voorbij is."

David Michelangelo

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!