Blijf benieuwd!
Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
George Hendrik Breitner (1857-1923) en Amsterdam lijken onlosmakelijk aan elkaar verbonden. De foto’s van pleinen, straten en mensen geven ons een tijdsbeeld van de hoofdstad. Voor Breitner zelf echter was fotografie een hulpmiddel om zijn schilderkunst te verfijnen.
De geboren Rotterdammer zal uiteindelijk als chroniqueur van Amsterdam de boeken in gaan, maar hoe dat zo is gekomen kunt u horen in deze lezing door Wieke van de Sande, opgenomen in Singer Laren. Vanaf zijn fascinatie voor paarden, zijn eerste schilderijen van de gewone man, zijn aansluiting bij de veel oudere schilders van de Haagse School, het gebruik van fotografie als hulpmiddel, interesse in het verre oosten: Breitner was een veelzijdig man. Die door het gebruik van fotografie tot baanbrekend werk kwam want een foto laat een heel ander perspectief zien, snijdt een figuur soms door het midden af. Dat was niet eerder vertoond in de schilderkunst. Maar Breitner deed het, en het werkte.
Van toevallige vondst tot Unesco Werelderfgoed
Exclusieve blik in de prachtzalen van Huis Hodshon in Haarlem
4 korte lessen, in totaal 48 minutenU kijkt op uw eigen moment, zo lang of kort als u zelf wiltAf te spelen op al uw devices (tablet, computer en telefoon)Na aankoop zijn de video's 3 maanden voor u beschikbaar
De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.
Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.
We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.