Zakelijk

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

Vierdaagse touringcarreis documenta 15

Ontmoet onverwachte kunstwerelden in Kassel o.l.v. drs. Robert-Jan Muller (garant vertrek)

De documenta geldt als de meest spraakmakende wereldwijde manifestatie van hedendaagse kunst. Toen de Kasselse hoogleraar Arnold Bode in 1955 de eerste documenta organiseerde, zou niemand dat hebben kunnen voorspellen. Illustere opvolgers als Harald Szeemann en Rudi Fuchs maakten documenta tot de grootse manifestatie op het gebied van hedendaagse kunst.

In 2022 wordt documenta 15 samengesteld door een collectief van tien kunstenaars/curatoren uit Indonesië, dat opereert onder de naam Ruangrupa, dat letterlijk ‘ruimte voor kunst’ betekent. Hun kernwaarden zijn vriendschap, collectiviteiten en duurzaamheid. Leidraad voor het collectief om documenta 15 samen te stellen is het begrip ‘lumbung’, ofwel de gemeenschappelijk beheerde rijstschuur in Indonesische dorpsgemeenschappen.

Het idee dat je voor elkaars welzijn verantwoordelijk bent ziet Ruangrupa als een belangrijk gegeven in de huidige tijd: ‘Collectiviteit en solidariteit zijn actueel en springlevend als nooit tevoren’, zeggen de curatoren.

Ruangrupa werkt dan ook in documenta 15 samen met andere collectieven en organisaties, van Kopenhagen tot Nairobi en van Havana tot Ramallah. Allen vinden ze in 2022 een platform in Kassel en omgeving, waar documenta 15 kunstenaars uit de hele wereld verwelkomt. 

PROGRAMMA

dag 1, zo 28-08 Vertrek per touringcar vanuit Utrecht richting Kassel. Onderweg maken we een stop in Essen om een bezoek te brengen aan het Museum Folkwang, met zijn prachtige collectie negentiende-eeuwse kunst, onder meer van C.D. Friedrich, Gauguin en Cézanne; de collectie modernen onder wie Beckmann en Matisse; en de collectie van kunst na 1945, zoals het Abstract Expressionisme. De collectie fotografie, een uitgebreide prentenverzameling en de affichecollectie van het Deutsche Plakat Museum complementeren de collectie.

Na de gezamenlijke lunch bij het museum rijden we door naar het in het centrum gelegen hotel in Kassel waar we in de loop van de middag aankomen. Voorafgaand aan het diner maken we een eerste oriënterende wandeling en zien we al enkele kunstwerken van deze en voorgaande documenta’s.

dag 2, ma 29-08 Ons eerste bezoek begint in het hart van documenta 15 rond het Fridericianum op de Friedrichsplatz. We bezoeken kunstprojecten in het Ottoneum, de documentahalle en het Gewächshaus op de Karlsaue.

In de middag bezoeken we andere locaties waar documentaprojecten plaatsvinden, zoals het Hessisches Landesmuseum, Hotel Hessenland, het Museum für Sepulkralkultur en het museum Grimmwelt Kassel. 

dag 3, di 30-08 In de ochtend rijden we met de touringcar naar documenta 15 kunstprojecten buiten het centrum, waaronder die in het uit 1929 daterende Hallenbad Ost en in de St. Kunigundis kerk.

De middag is ter vrije besteding: er is volop gelegenheid om nog niet bezochte documenta 15 projecten naar eigen keuze te bezoeken, zoals de Gloria Kino, met videovoorstellingen, of het Ruruhaus (een voormalig warenhuis uit de jaren vijftig), waar de Lumbung-geest van documenta 15 ten volle geabsorbeerd kan worden. Bij ‘Bootsverleih Ahoi’ aan de Fulda kan zowel een kunstwerk van de Taiwanese Chang En-Man worden ervaren, als een bootje worden gehuurd voor een tochtje over het water.

dag 4, wo 31-08 Op de laatste dag van de reis staat oude kunst op het programma. Met de touringcar rijden we van het hotel naar de rand van Kassel. In een prachtige omgeving ligt hier het geheel gerestaureerde Schloss Wilhelmshöhe met hierin de beroemde Gemäldegalerie Alte Meister. De fraaie collectie omvat onder meer Titiaan, Vouet, Poussin en Ribera. Hoogtepunt vormt de wereldvermaarde verzameling Hollandse meesters, waaronder Rembrandts ‘Jakob zegent Efraim en Manasse’, enkele schitterende portretten van Frans Hals en een ongebruikelijk strandgezicht van Adriaen van de Velde. Na het bezoek verlaten we Kassel voor de terugreis. We maken een stop voor de lunch en rijden vervolgens door naar Utrecht, waar we in de avond arriveren.

REISGEGEVENS

  • Reisdata 28 t/m 31 augustus 2022: Garant vertrek
  • Toeslag eenpersoonskamer: € 150,-
  • NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.
  • Inclusief: Vervoer per comfortabele touringcar, logies met ontbijt, 2 lunches, reisleiding, gebruik audiosysteem, entrees, CO2-compensatie.
  • Exclusief: Overige maaltijden, drankjes, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking.
  • Labrys Reizen heeft i.v.m. het coronavirus diverse maatregelen getroffen. Klik hier om het protocol te bekijken

Meer informatie over deze reis, zoals vervoer, verblijf en gezondheid, vindt u via deze link. Of bel voor meer informatie met Labrys Reizen, telefoonnummer: 024 3822110.

Praktische informatie
Shopping cart icon € 1050,00
Nodig iemand uit
Deel:
Robert-Jan Muller

Locatie
Datum
Docent

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!