Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

Studiedag Beethoven

Aan de wieg van de romantiek

De Duitse klassieke componist en dirigent Ludwig van Beethoven geldt als een van de ‘grootsten’ en meest bewonderde componisten uit de geschiedenis. Ludwig van Beethoven (1770-1827) was een muzikaal genie wiens oeuvre tot op de dag van vandaag populair is en blijft. Wie was deze componist, die het begrip van de muziek fundamenteel veranderde, en welke grote invloed hadden zijn werken op de negentiende-eeuwse muziek? U hoort het tijdens de studiedag door muziekhistoricus Joop van Velzen.

De stijl van Beethoven sluit nauw aan bij de klassieke stijl van Wolfgang Amadeus Mozart en Joseph Haydn. Van Beethoven, Mozart en Haydn worden, hoewel ze niet samenwerkten, alle drie gerekend tot de zogenaamde “Eerste Weense School”. Ook Frans Schubert wordt wel eens tot dit trio gerekend. Deze muziektraditie sloot het classicisme af en luidde de muzikale periode van de romantiek in. Met zijn individualistische stijl en steeds langere, meeslepende stukken stond Beethoven aan de wieg van die romantiek.

Beethoven, als radicale humanist met veel sympathie voor de revolutie, liet in composities zijn persoonlijke standpunten over de maatschappij en het individu horen. Te denken valt daarbij aan zijn enige opera Fidelio, zijn 3de Symfonie Eroïca, de 5de (‘Noodlotssymfonie’) en, natuurlijk, zijn 9de Symfonie met die krachtige koorfinale, als een lofzang op het ideaal van de individuele broederlijkheid. In tal van andere werken klinken dan meer autobiografisch geïnspireerde uitdrukkingen door van de strijd tegen de menselijke zwakheid. Kortom, meer dan genoeg redenen om het geweldige oeuvre van deze bijna iconische componist in 2020 eens extra te belichten!

  • Prijs is inclusief een digitale hand-out.
  • Prijs is exclusief koffie/thee & lunch.
  • Aangepaste groepsgrootte volgens de richtlijnen van het RIVM

Praktische informatie

Shopping cart icon € 69,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

David Michelangelo

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!