Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

ONLINE - Victor Horta en de Brusselse art nouveau

Van sierlijk smeedwerk tot fabuleus gesculpteerd hout

Na Engeland is Belgie één van de eerste landen waar de art nouveau hoogtij viert. Dat is in hoge mate te danken aan de architect Victor Horta (1861-1947), meester van de flamboyante variant van deze vernieuwende vormentaal. Met zijn uitbundige zweepslaglijnen drukt Horta een unieke stempel op het tot dan toe overwegend klassieke stadsbeeld van Brussel. De gebouwen die hij ontwerpt zijn een toonbeeld van het totaalconcept dat de art nouveau kenmerkt: niet alleen het gebouw, maar ook de hele aankleding wordt door hem ontworpen. Prachtige trapleuningen met sierlijk smeedwerk, organisch gevormde spiegels, glas in lood etc. Het merendeel van de woningen die hij ontwerpt, is bestemd voor de rijke hogere klasse. Maar hij is ook de architect van het Volkshuis, het partijgebouw van de socialistische partij, en van een aantal warenhuizen, waaronder het huidige Brusselse stripmuseum.

In deze online lezing wordt aandacht besteed aan de meest bekende (Unesco Werelderfgoed), maar ook minder bekende gebouwen van Horta en aan de bijzondere stempel die deze virtuoze architect heeft gedrukt op het Brusselse stadsbeeld. Natuurlijk komen ook in kort bestek de kenmerken van de art nouveau aan bod, en daarmee is deze lezing tevens een mooie kennismaking met deze baanbrekende stijl én een mogelijke opstap tot het volgen van de boeiende collegereeks over de diverse verschijningsvormen ervan in de verschillende Europese landen. 

  • U volgt de lezing live en kunt deze daarmee niet later terugkijken.
  • Het bijwonen van de lezing kan op uw eigen computer, laptop of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig. Tijdens de lezing ziet u de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien.
  • U ontvangt uiterlijk 1 uur voor aanvang van de ONLINE lezing een link waarmee u de lezing via het programma Zoom kunt bewonen.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 18,00
Clock icon Duur: 1 uur
Annemie de Gendt
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent
Online
Zoom
vrijdag 12 februari 2021
16:00 tot 17:00
Annemie de Gendt

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

David Michelangelo

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!