Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

ONLINE - Lezing Liefde in kaart gebracht

Over ruimtelijke voorstellingen van de liefde in de kunst en de literatuur

Dat de hoofse liefde alomtegenwoordig is in de literatuur en de kunst van de Middeleeuwen is ruimschoots bekend. Minder bekend is dat er ook ruimtelijke afbeeldingen zijn van de setting en wetten van deze verfijnde liefdesbeleving. Denk bijvoorbeeld aan de liefdestuin, een besloten tuin waar geliefden elkaar ontmoeten en waar het gras zacht is en een fonteintje borrelt. Maar ook is er een uniek 15e eeuws schaakspel van de liefde, waar ieder vakje en iedere zet de wetten van Amor vertegenwoordigt. Deze link tussen het schaakspel en de liefde vinden we ook terug in de latere Nederlandse schilderkunst. Tenslotte komt er in de 17e eeuw een heuse landkaart van de liefde tot stand, de verbeelding van een imaginair land waarop plaatsen en rivieren ook weer staan voor de verschillende stadia van het liefdesspel.

In deze lezing gaat cultuurhistorica Annemie de Gendt kort in op de specifieke regels en wetten van de hoofse liefde, waarna de aandacht gaat naar de genoemde voorstellingen in kunst en literatuur en de specifieke context waarin ze zijn ontstaan. 

NB: De liefdestuin is voor het eerst beschreven en in beeld gebracht in de 13de eeuwse Roman de la Rose, waarvan een prachtig geïllustreerd manuscript te zien zal zijn in de tentoonstelling Romanovs in de ban van de Ridders in de Hermitage.

  • De tentoonstelling Romanovs in de ban van de Ridders is te zien in Hermitage Amsterdam t/m 31 juli.
  • U volgt de lezing live en kunt deze daarmee niet later terugkijken.
  • Het bijwonen van de lezing kan op uw eigen computer, laptop of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig. Tijdens de lezing ziet u de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien.
  • U ontvangt uiterlijk 1 uur voor aanvang van de ONLINE lezing een link waarmee u de lezing via het programma Zoom kunt bijwonen. Het is alvast handig Zoom te installeren op uw computer.
  • Meer weten over de tentoonstelling? Kunsthistoricus Martijn Pieters leidt uw tentoonstellingsbezoek graag in met zijn online lezing via Zoom.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 18,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!