
Blijf benieuwd!
Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Nog steeds is de eenhoorn razend populair: puzzels, kinderkleding, knuffels, boeken, overal kom je dit raadselachtige dier tegen. Maar wat is de ontstaansgeschiedenis van de eenhoorn? Waar heeft hij zijn populariteit aan te danken? Want in de Middeleeuwen geloofde men in zijn bestaan en voorstellingen van het witte fabeldier vind je ruimschoots in de kunst en literatuur.
In deze online lezing door cultuurhistorica Annemie de Gendt wordt ingegaan op de legende van de eenhoorn en de populariteit van dit motief in wandkledenseries en de miniatuur- en schilderkunst van Middeleeuwen en Renaissance, met ook aandacht voor de hernieuwde belangstelling in de schilderkunst van de negentiende eeuw.
De eenhoorn duikt op in geschriften uit de Oudheid, maar zijn legende vormt zich met name in de middeleeuwse beestenboeken. Eerst in een religieuze context, daarna in een wereldlijke. Van Christussymbool ontwikkelt de eenhoorn zich al heel snel tot symbool van de minnaar. Wij vinden hem in schitterende afbeeldingen van de Annunciatie, maar ook in wandtapijten met liefdesscenes zoals de wereldberoemde serie van de Dame met de eenhoorn (Musée de Cluny, het museum voor Middeleeuwse kunst in Parijs). Verder is er de beroemde wandkledenserie vande Jacht op de eenhoorn waar de legende wordt afgebeeld in taferelen vol met bloemen en dierensymboliek (Metropolitan Museum of Art in New-York). Ook Leonardo da Vinci maakte een paar heel poëtische schetsen van de eenhoorn. Na een paar eeuwen duikt het witte fabeldier weer op in de prachtige schilderijen van de negentiende eeuwse Gustave Moreau.
De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.
Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.
We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.