Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

ONLINE - College Van Van Eyck tot Dürer

Martijn Pieters over de invloed van De Vlaamse Primitieven op de Duitse 15de eeuwse kunst

Duitsland en de Nederlanden, ook in de late Middeleeuwen naaste buren en later beiden onderdeel van het Roomse Rijk onder de Habsburgers. Steden zoals Brussel, Keulen, Brugge en Nürnberg stonden met elkaar in contact door handelaren en vorsten. Kunstenaars waren op de hoogte van vernieuwingen in de desbetreffende steden en gebieden. In de vijftiende eeuw gold vooral de Vlaamse schilderkunst als de beste schilderkunst. Al vanaf het midden van de vijftiende eeuw werden de composities, maar ook details, van Vlaamse en Brabantse schilders als de Meester van Flémalle, Jan van Eyck, Rogier van der Weyden en Dirk Bouts overgenomen door Duitse schilders. Hele composities, details of technische methoden vonden hun weg in de Duitse schilderkunst, van noord naar zuid en van west naar oost, tot in het huidige Polen aan toe. In het online college door kunsthistoricus Martijn Pieters zal ingegaan worden op deze onderlinge culturele uitwisseling tussen de kunstenaars in Vlaanderen en Duitsland en de grote waardering die men voor elkaar had. Illustratief daarvoor mag de anekdote zijn, die Albrecht Dürer in zijn dagboek optekende.

In 1521, tijdens zijn reis door de Nederlanden, werd deze Nürnbergse schilder met veel eer door de schilders van Gent ontvangen. Zij voerden hem naar de St. Baafskathedraal, waar hem het beroemde Lam Gods van de gebroeders Van Eyck getoond werd. Dürer sprak zijn bewondering voor het werk met de woorden ‘eine überköstliche. hochverständige Malerei’ uit. Zie daar de waardering van een groots schilder voor een collega van een eeuw eerder!

  • U volgt de lezing live en kunt deze daarmee niet later terugkijken.
  • Het bijwonen van de lezing kan op uw eigen computer, laptop of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig. Tijdens de lezing ziet u de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien.
  • U ontvangt uiterlijk 1 uur voor aanvang van de ONLINE lezing een link waarmee u de lezing via het programma Zoom kunt bijwonen. Het is alvast handig Zoom te installeren op uw computer.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 32,50
Clock icon Duur: 2 uur
Martijn Pieters
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent
Online
Zoom
woensdag 21 april 2021
14:00 tot 16:00
Martijn Pieters

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!