Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

ONLINE - College Aletta Jacobs

Ontdek waarom 2021 is uitgeroepen tot Aletta-jaar

Op 20 april 1871 schreef Aletta Jacobs zich als eerste vrouw in Nederland in aan de universiteit Groningen om medicijnen te studeren. Tot die tijd was het voor vrouwen niet mogelijk om te studeren. Dit jaar is het 150 jaar geleden dat dit belangrijke keerpunt in de vrouwengeschiedenis plaatsvond, reden om 2021 uit te roepen tot Aletta Jacobsjaar en hier een college aan te wijden. 

Aletta Jacobs (1854-1929) was niet alleen de eerste vrouw in Nederland die een universitaire studie medicijnen afrondde, zij was ook de eerste vrouw in Nederland die daarna promoveerde. Na het voltooien van haar studie gaat zij naar Londen omdat er geen ziekenhuis in Nederland een vrouwelijke arts in dienst wenst te nemen. Wanneer zij terugkeert naar Nederland vestigt zij zich als eerste vrouwelijke huisarts in Amsterdam. Tevens zet ze zich in voor de verbetering van de positie van vrouwen en gelijkwaardigheid met mannen, die zeker in haar tijd niet vanzelfsprekend was. Haar strijd voor vrouwenkiesrecht wordt uiteindelijk beloond. Op 9 mei 1919 wordt het wetsvoorstel Vrouwenkiesrecht in de Tweede Kamer aangenomen.  

In dit college zal kunsthistorica Karin Haanappel, auteur van ‘Herstory of Art’ het belang van Aletta Jacobs onderstrepen als symbool van de eerste feministische golf in Nederland. In de negentiende eeuw lag de taak van vrouwen thuis, als echtgenote en moeder. Alleen vrouwen uit de lagere standen werkten, gedwongen om brood op de plank te brengen. De sociale en maatschappelijke positie van vrouwen was absoluut niet in balans met die van mannen. Zo waren gehuwde vrouwen handelingsonbekwaam en hadden geen burgerrechten. Voor alles moesten zij toestemming van hun echtgenoot krijgen, zelfs voor het opvoeden van de kinderen. Anno 2021 is er al veel veranderd, maar er is nog zeker geen volledige evenwaardigheid. Daarom is het belangrijk om op zoek te gaan naar het antwoord op de cruciale vraag: waar komt de ongelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen vandaan en hoe kunnen we hier verandering in aanbrengen.

  • U volgt de lezing live en kunt deze daarmee niet later terugkijken.
  • Het bijwonen van de lezing kan op uw eigen computer, laptop of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig.
  • U ontvangt uiterlijk 1 uur voor aanvang van de ONLINE lezing een link waarmee u de lezing via het programma Zoom kunt bijwonen. Het is alvast handig Zoom te installeren op uw computer.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 32,50
Clock icon Duur: 2 uur
Karin Haanappel
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent
Online
Zoom
woensdag 16 juni 2021
20:00 tot 22:00
Karin Haanappel
Online
Zoom
vrijdag 25 juni 2021
11:00 tot 13:00
Karin Haanappel

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!