Huis Vasari

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage
o

Nederlandse Werelderfgoed lezingen

Ontdek ons erfgoed mét vrijdagmiddagborrel!

Stap op de vrijdagmiddag in een wereld van geschiedenis, cultuur en natuur tijdens deze boeiende lezingen over het Nederlandse werelderfgoed. We bespreken het Nederlandse erfgoed die de erkenning van UNESCO hebben verdiend. Van imposante bouwwerken tot adembenemende landschappen, het Nederlandse erfgoed is bijzonder en veelzijdig. Om de week staat er een ander Nederlands werelderfgoed centraal. Ga je met ons mee op een reis door de tijd? Schrijf je dan nu in voor de vrijdagmiddaglezingen inclusief glas wijn, biertje of ander drankje in Bar Vasari. 


8-3-2024 - Go Bruens: De historische binnenstad van Willemstad op Curaçao 

Ontdek de geschiedenis van Willemstad, Curaçao, tijdens onze lezing. In 1634 veroverde de West Indische Compagnie (WIC) de natuurlijke haven van Curaçao op de Spanjaarden en begonnen ze met de bouw van Fort Amsterdam. In de jaren daarna ontwikkelde de militaire basis zich tot handelscentrum en groeide uit tot een moderne stad met diverse historische wijken. De architectuur weerspiegelt verschillende Europese stedenbouwconcepten, beïnvloed door Nederland, Spanje en Portugal, aangepast aan het tropische klimaat. De diversiteit in vormgeving en de charmante ligging aan een natuurlijke haven maken Willemstad een fascinerende bestemming. Ontdek de verhalen achter Punda, Otrobanda, Pietermaai en Scharloo en begrijp de rijke geschiedenis die deze stad tot een UNESCO-werelderfgoed maakt.

15-3-2024 - Bas Kreuger: ir. D.F. Woudagemaal bij Lemmer 

Maak kennis met het Woudagemaal bij Lemmer, dat symbool staat voor het Nederlands waterbeheer. Sinds 1920, als het grootste werkende stoompompstation, beschermt het Friesland tegen overstromingen. Een staaltje van Nederlandse ingenieurskunst dat de overgang van windmolens naar stoompompstations markeert. Deze lezing onthult de historische impact van het Woudagemaal.

22-3-2024 - Kees Boele: Schokland en omgeving in de Noordoostpolder

Ontdek de geschiedenis van Schokland tijdens deze lezing. In de 15e eeuw werd het een eiland, maar door zeeoverstromingen moesten bewoners het regelmatig verlaten en uiteindelijk in 1859 definitief evacueren. Na inpoldering van de Zuiderzee werd het vanaf 1940 weer een deel van het vasteland. Schokland, met sporen van bewoners uit de prehistorie, symboliseert Nederland's eeuwenlange strijd tegen het water. Een uniek voorbeeld van bewoning in een waterrijk natuurgebied. 

  • Lezing van 1 uur.
  • Prijs is inclusief een glas wijn, bier of fris. Na afloop van de lezing kan je een drankje naar keuze nuttigen in Bar Vasari.

Sta je ingeschreven voor een activiteit in een zaal op locatie? 

  • Je ontvangt uiterlijk 7 dagen voor aanvang per e-mail je bewijs van deelname met informatie over de locatie.

Praktische informatie
Shopping cart icon € 20,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!