Blijf benieuwd!
Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Mozart, Mahler, Beethoven. Grootheden die meerdere symfonieën hebben gecomponeerd. Beethoven maakte er bijvoorbeeld negen, waarvan die laatste wereldberoemd is. Maar: ken jij eigenlijk de zesde symfonie Beethoven? En de zesde van Mozart? In deze lezingenserie duiken we 6 keer, in de 6e symfonie!
Van sublieme elegantie tot hartstochtelijke complexiteit
Iedere lezing staat de zesde symfonie van één componist centraal. De meest invloedrijke componisten komen aan bod. Van de sublieme elegantie van Haydn tot de hartstochtelijke ingewikkeldheid van Sjostakovitsj. We bekijken de zesde symfonie vanuit meerdere hoeken. Van de historische context, tot muzikale innovaties. Wat kenmerkt deze symfonie? De lezingen vormen samen een geheel, maar zijn ook afzonderlijk te volgen. Ga samen met docent Jurgen van den Hout op reis door het hart van het symfonisch repertoire!
Programma
26 november 2024 Sjostakovitsj - Symfonie nr. 6 In de laatste lezing kijken we naar de kunst van het orkestreren. Hoe is muziek verdeeld over de orkestleden? En: hoe klinken de laatste maten? Ofwel, de coda?
NIEUWE DATA:
21 januari 2025 Haydn - Symfonie nr. 6 In deze lezing staat de prelude centraal: hoe start je een symfonie?
25 februari 2025 Mozart - Symfonie nr. 6 Het muzikale wonderkind aan het werk: wat is de rol van 'allegro'?
11 maart 2025 Beethoven - Symfonie nr. 6 Hoe vertellen symfonieën een verhaal via instrumentale muziek? We gaan kijken naar de 'Andante', de rust als centraal thema in een tweede deel.
15 april 2025 Mahler - Symfonie nr. 6 Mahler laat ons zien hoe je de symfonische klank kunt uitbreiden. Van menuet tot scherzo: de transformatie van de derde delen.
27 mei 2025 Tsjaikovski - Symfonie nr. 6 Niemand zo intens als Tsjaikovski. Hoe rond je de symfonische reis af in de finale?
17 juni 2025 Sjostakovitsj - Symfonie nr. 6 In de laatste lezing kijken we naar de kunst van het orkestreren. Hoe is muziek verdeeld over de orkestleden?
En: hoe klinken de laatste maten? Ofwel, de coda?
Sta je ingeschreven voor een ONLINE activiteit?
De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.
Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.
We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.