
Blijf benieuwd!
Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
De smaak verandert. Andere dingen worden nu mooi gevonden dan een eeuw of meer geleden. Ons beeld van wat mooi en niet mooi is in de schilderkunst van de Gouden Eeuw is in de negentiende eeuw tot stand gekomen en geldt nog steeds, al gaat de voorkeur nu eigenlijk naar andere werken en andere kunstenaars uit. Wat bepaalde de smaak van toen en wat en waarom is dat veranderd?
Tijdens deze lezing door auteur Paul Schnabel worden een aantal van de belangrijkste schilders van de zeventiende eeuw besproken, zoals Rembrandt en Jan Steen, maar ook Bartholomeus van der Helst, Gabriël Metsu, Caesar van Everdingen en Hendrick Terbrugghen.
Over de auteur:
Paul Schnabel (1948), socioloog, em. universiteitshoogleraar Universiteit Utrecht, oud-directeur Sociaal en Cultureel Planbureau, oud-lid Eerste Kamer (D66), wilde kunstgeschiedenis studeren, maar het werd toch sociologie. Toch is zijn liefde voor het vak, die zestig jaar geleden begon, gebleven. De Covid-lockdown gaf hem eindelijk de tijd een groot, nieuwe overzicht van de schilderkunst van de 17e en 18e eeuw te schrijven. Kunsthistorisch, maar ook historisch, sociologisch, psychologisch en economisch.
Sta je ingeschreven voor een activiteit in een zaal op locatie?
De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.
Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.
We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.