
Blijf benieuwd!
Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Utopia, feit of fictie?
Vijfhonderd jaar geleden publiceerde Thomas More (1478-1535) zijn Utopia. Het werk, geschreven in de jaren 1515 en 1516, beschrijft hoe de ideale samenleving eruit moet zien volgens More. Het boek heeft een ongekend grote invloed gehad, mede omdat More de fictieve staat 'Utopia' in zijn boek voorstelt als een samenleving zonder privé-eigendom. Nog altijd streeft men naar een ideale plek of een ideale gemeenschap. Te denken valt aan televisieprogramma’s waar men terugkeert naar de natuur, maar ook aan de politieke idealen van de Europese Unie. Tijdens het college van filosofe Clara Bolle wordt zowel Utopia van Thomas More besproken als enkele voorbeelden van utopieën door de eeuwen heen.
Het boek Utopia kan zonder twijfel gelezen worden als een felle aanklacht van Thomas More tegen misstanden in het Engeland van zijn tijd. Op de vraag of More met zijn Utopia een werkelijk te realiseren nieuwe samenlevingsvorm heeft voorgesteld, zijn in de afgelopen vijfhonderd jaar zeer uiteenlopende antwoorden geformuleerd.
Vanzelfsprekend is er gelegenheid zelf te filosoferen over dit vraagstuk en uw eigen oordeel te vormen. Laat u inspireren door grote denkers!
Op zoek naar Utopia | 20 oktober t/m 17 januari | M - Museum Leuven
De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.
Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.
We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.