Huis Vasari

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

James Ensor

 

De lezing bij de tentoonstelling laat u op uitgebreide wijze kennismaken met het unieke oeuvre van deze fascinerende Belg.

Een parade van groteske figuren, een dolle optocht van feestgangers met maskers, geschminkte vrouwengezichten, skeletten en carnavaleske poppen in felle of juist pasteltinten. Het oeuvre van de Belgische James Ensor (1860 - 1949), modernist avant la lettre, laat zich uittekenen als een ware maskerade. Toch schilderde hij in zijn vroege jaren vooral realistische, gedetailleerde voorstellingen. De lezing bij de tentoonstelling ‘James Ensor, Universum van een fantast’, staat uitgebreid stil bij de transformatie in zijn werk en gaat dieper in op de band die de schilder had met Nederland.   Prijs:

De colorist Ensor was een vernieuwer en behoorde met Edvard Munch, Ernst Ludwig Kirchner, Emil Nolde en Oskar Kokoschka tot de top van de Europese expressionistische kunst. hij brak met conventionele thema’s en boorde nieuwe onderwerpen aan in de schilderkunst. en zoals vele vernieuwers voor en na hem, heeft hij een lange weg afgelegd naar acceptatie en erkenning. vanwege het moderne karakter van zijn werk werd hij jarenlang geweigerd op tentoonstellingen. Om toch te kunnen exposeren richtte hij in 1884 de tentoonstellingsvereniging les XX (les vingt) op.

De schilderijen van Ensor kenmerken zich door uitersten. In zijn vroege jaren schilderde Ensor vooral realistische, gedetailleerde voorstellingen van interieurscènes en strandgezichten. Later vond de grote omwenteling in zijn fantasie plaats en begon hij de in zijn ogen lachwekkende mensheid op zijn beroemde kleurrijke expressionistische manier weer te geven. Hij werkte met gedurfde kleurcontrasten en tonaliteit en gebruikte de lichtwerking in zijn schilderijen als een emotioneel en expressief onderdeel van de voorstelling.

Het veelvuldig gebruik van maskers in zijn werk, is waarschijnlijk een erfenis uit zijn jeugd. Ensors ouders hadden een winkel in chinoiserie en maskers. De tentoonstelling in het gemeentemuseum Den haag laat ook zien dat Ensor een hechte band had met Nederland. Al op jonge leeftijd reisde Ensor door Nederland en raakte er geïnspireerd door de oude Hollandse meesters. Vooral door zijn schilderij de Oestereetster (1882), werd hij in die tijd veel met Rembrandt vergeleken. Het werk van Ensor werd in Nederland al snel goed ontvangen en zelfs tentoongesteld en verzameld. Bovendien had hij een bijzondere relatie met Jan Toorop in een tijd waarin zij beiden een cruciale artistieke ontwikkeling doormaakten.

De lezing bij de tentoonstelling laat u op uitgebreide wijze kennismaken met het unieke oeuvre van deze fascinerende Belg.

Prijs:<@prijs@> (incl. 19% BTW)

(excl. entree museum, korting op entree met Museumkaart)

Praktische informatie
Shopping cart icon € 16,50
Nodig iemand uit
Deel:

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!