
Blijf benieuwd!
Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Toen Adolf Hitler in 1933 de macht greep, werd muziek van grootheden als Mendelssohn, Stravinsky en Dvořák opeens verboden. Hun werk zou ‘niet-Arisch’ zijn en kreeg het label Entartete Musik. Maar wat betekende dat precies – en wat ging er verloren? In vijf colleges vertelt muziekhistoricus Joop van Velzen het verhaal van de Entartete Musik.
Gevolgen voor de componisten
Wat begon met kritische geluiden tijdens de Weimarrepubliek mondde uit in een brute culturele zuivering. Joop van Velzen legt uit waarom de muziek niet mocht worden gespeeld en wat dat betekende voor de componisten. Dit had namelijk grote gevolgen: velen moesten vluchten, sommigen werden opgepakt of vermoord. In deze colleges staan niet alleen de muziek, maar vooral ook de mensen erachter centraal. Wat gebeurde er met hen, en met hun werk, ná 1945?
Wat aan bod komt
Tijdens deze reeks leer je over het ontstaan van het begrip ‘entartet’, het muzikale modernisme, ballingschap en Nederlandse componisten die werden vervolgd. Ook is er aandacht voor de vraag hoe deze muziek na de oorlog wel of juist níet herontdekt werd. Ontdek tijdens deze colleges het verhaal achter de vergeten klanken van de Entartete Musik – muziek die door de nazi’s verboden werd. Schrijf je nu in!
Sta je ingeschreven voor een activiteit in een zaal op locatie?
Sta je ingeschreven voor een ONLINE activiteit?
De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.
Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.
We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.