Huis Vasari

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage
o

Studiedag Marc Chagall

Muriel de Beer over het oeuvre van een poëtische kunstenaar.

Van februari tot april is in de Nieuwe Kerk in Amsterdam weer een meesterwerk te bewonderen. Het is de beurt aan Marc Chagall met zijn werk Calvarie (Golgotha) uit 1912, uit de vaste collectie van het MOMA, New York. In dit schilderij heeft Chagall de gekruisigde Jezus als een onschuldig kind afgebeeld in een zeer ongebruikelijke iconografie.  Zoals vaker in Chagalls werk, is ook in dit schilderij religie een persoonlijke aangelegenheid.   Tijdens de Studiedag Marc Chagall neemt Muriel de Beer het  omvangrijke en veelzijdige oeuvre van deze poëtische kunstenaar met u door. Thema's die aan bod komen zijn Chagalls verbondenheid met de Hebreeuwse cultuur, de iconografie van het Joodse dorp en volkstradities. Er is ook aandacht voor Chagalls unieke stijl waarin hij zich met een volstrekt eigen poëzie onderscheidt van het dan gangbare kubisme. Liefde, dood en leven wandelen als concrete elementen door zijn schilderijen, in een betoverend kleurenpalet. 

Door zijn persoonlijke beeldtaal laten Chagalls werken zich lezen als één groot zelfportret. De werelden die hij creëert zijn uniek, maar ontstijgen het persoonlijke. Ook wie niet in Vitebsk is opgegroeid, heeft zijn 'eigen Vitebsk'. Ook wie niet joods is, kent kwetsbaarheid vanwege levensovertuigingen. Chagall kan met zijn kunst veel mensen raken en ontroeren.

Deze studiedag geeft inzicht en verdieping in het werk van Chagall, de kunstenaar die ooit schreef: “Als een schilder Jood is en het leven uittekent, hoe zou hij dan joodse elementen uit zijn werk kunnen weren! Als hij goed is, biedt zijn schilderij nog veel meer. Het joodse element is er dan wel in, maar afgezien daarvan zal zijn kunst een universele betekenis hebben.”

Schrijf u ook in voor de tentoonstellingslezing op 2 april in De Nieuwe Kerk.


Excl. entree museum, bij studiedag in De Nieuwe Kerk, excl. koffie, thee en lunch

Praktische informatie
Shopping cart icon € 65,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!