Huis Vasari

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Landbouwkoloniën in Veenhuizen en Frederiksoord

Het leven in de Drentse pauperkoloniën

Veenhuizen (c) James van Leuven Info icon Veenhuizen (c) James van Leuven_klein
Luchtfoto Tweede Gesticht in Veenhuizen (c) Siebe Swart Info icon Luchtfoto Tweede Gesticht in Veenhuizen (c) Siebe Swart_klein
Verenigingsgebouw in Veenhuizen (c) James van Leuven_groot
Kolonistenwoning in Willemsoord_groot
Plattegrond Maatschappij van Weldadigheid in de tweede helft van de 19e eeuw: Willemsoord, Frederiksoord, Wilhelminaoord en kolonie VII (wikipedia)_groot

In 1818 komt de sociaal bewogen Johannes van den Bosch (1780-1844) met een plan om de armoede in ons land te bestrijden door de stichting van landbouwkoloniën. De Maatschappij van Weldadigheid stichtte in zeven jaar tijd zeven landbouwkoloniën, waarvan vijf in Nederland.

Proefkolonie Frederiksoord was de eerste kolonie die werd opgericht en had naast boerderijtjes (52 in totaal), scholen, kerken, winkels en rustoorden, zelfs een eigen ziekenfonds voor arme stedelingen.

Naast vrije koloniën worden ook onvrije koloniën gesticht. Landbouwkolonie Veenhuizen is hiervan de grootste en bekendste. In Veenhuizen werden bedelaars, landlopers en ‘onwilligen’ gedwongen te werk gesteld. Het harde werk en de gezonde buitenlucht moesten hen weer op het rechte pad houden en tot betere mensen maken.

Historica Saskia Poelman geeft in het Nationaal Gevangenismuseum (gevestigd in één van de oorspronkelijke koloniegebouwen) een lezing over de landbouwkolonie Veenhuizen. In Museum De Proefkolonie geeft Saskia een lezing over proefkolonie Frederiksoord. Bekijk beide activiteiten hieronder.

MEER AANBOD
Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!