Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Zevendaagse vliegreis Porto en Lissabon

o.l.v. drs. Robert-Jan Muller

In de woorden van Luis de Camões is Portugal de plek waar het land eindigt en de zee begint. Het is de bakermat van de Europese ontdekkingsreizen, maar ook van de weemoed en de melancholie: de saudade. Volgens de Portugezen valt dit woord niet te vertalen, maar wellicht kunnen we het gevoel ervaren tijdens onze reis naar Portugals belangrijkste havensteden: Porto en Lissabon.

In Porto is het heerlijk slenteren door de oude straatjes en steegjes en duiken we in de geschiedenis van de eeuwenoude porthuizen. Iedere straathoek van Lissabon herinnert aan de grootsheid van het verleden, aan de tijd dat ze het centrum van de wereld was. We ontdekken het roemruchte verleden van Portugal als zeevarende wereldmacht, maar staan ook stil bij cultuuruitingen als de fadomuziek en de azulejotegels. Bem-vindo!

PROGRAMMA (onder voorbehoud van wijzigingen)

dag 1, ma 18-04 Rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Porto in de avond. Transfer naar ons hotel aan de rand van de oude binnenstad.

dag 2, di 19-04 ’s Ochtends verkennen we de gezellige oude stad. Porto staat bekend om haar leuke kleine steegjes en straatjes, waar de gevels van de huizen bekleed zijn met azulejo’s, de blauwe, typisch Portugese keramieken tegels. We zien onder meer de hoog boven de stad gelegen Sé-kathedraal en de São Francisco, een gotische kerk uit de veertiende eeuw met als hoogtepunt de boom van Jesse (de vader van koning David). Het treinstation São Bento is prachtig versierd met kleurrijke azulejo’s. De middag is ter vrije besteding.

dag 3, wo 20-04 Uitstapje naar Braga, het religieuze centrum van Portugal. Hier zetelen de aartsbisschoppen van Portugal. Het Palácio do Raio, met zijn blauwe tegels, en de Kathedraal zijn zeer de moeite waard. Op de terugweg stappen we uit bij de Bom Jesus do Monte, een opzienbarend heiligdom uit 1722. Vooral de gigantische barokke Escadaria (trap) is uniek. Terug in Porto gaan we naar Vila Nova de Gaia; de wijk waar vele porthuizen zijn neergestreken. Een rondleiding door een van de wijnkelders en proeverij mogen niet ontbreken! 

dag 4, do 21-04 Rit naar Lissabon. Onderweg stoppen we in Coimbra. We bezoeken het Santa Cruz-klooster met de graftombe van de eerste koning van Portugal en de Romaanse Sé Velha-kathedraal. Uiteraard brengen we een bezoek aan de universiteit gehuisvest in het koninklijk paleis. Deze werd al in de dertiende eeuw gesticht. In de universiteitstoren bevinden zich de klokken die het begin en einde van de lessen aankondigden. Maar ook beneden is er veel te zien: de Pátio das Escolas, de Sala dos Capelos waar de belangrijkste ceremonies plaatsvinden, de Capela de São Miguel met een indrukwekkend barok orgel, en de rijkgedecoreerde barokke Biblioteca Joanina.

dag 5, vr 22-04 Met het openbaar vervoer reizen we naar de wijk Belém, onlosmakelijk verbonden met de Portugese Gouden Eeuw (1450-1590). We bezoeken het Mosteiro dos Jerónimos. Dit in manuelijnse stijl opgetrokken Hiëronymietenklooster zou zijn gebouwd naar aanleiding van de succesvolle Indiëvaart van ontdekkingsreiziger Vasco da Gama. In de nabijheid van het klooster staat de Toren van Belém. Deze iconische toren is strategisch gelegen aan de rivier de Taag en was een belangrijke plek ten tijde van het Portugese wereldrijk. Bij de bakker proeven we de wereldberoemde Pasteis de Belém.

Terug in het centrum van Lissabon verkennen de schilderachtige volkswijk Alfama tijdens een stadwandeling. Boven op de heuvel in deze wijk torent het kasteel São Jorge uit boven de stad. Tijdens het bezoek aan het kasteel hebben we een prachtig uitzicht over het historisch centrum.

dag 6, za 23-04 We verlaten Lissabon en gaan per touringcar naar het vroegere buitenverblijf van de koninklijke families in Sintra. We bezoeken het paleis Palácio da Pena, dat werd gebouwd op de plaats waar vroeger een monnikenklooster stond van de Orde van Sint Hiëronymus. We dalen de heuvel af naar het dorp waar op eigen gelegenheid in een van de vele restaurantjes rondom het plein kan worden geluncht. Op het plein pronkt het Palácio Nacional de Sintra, een bijzonder bouwwerk, waarin de oude islamitische architectuur goed valt te herkennen. De geometrische vormen van de binnentuinen en het geluid van stromend water geven ons het gevoel terug in de Moorse tijd te zijn.

Op onze laatste avond brengen we een bezoek aan een typisch Fado-theater waar we dineren en kennis maken met de weemoedige klanken van de beroemde Portugese volksmuziek.

dag 7, zo 24-04 De ochtend is ter vrije besteding. Misschien bezoekt u het futuristische museum MAAT langs de oevers van de Taag, bekijkt u in het Nationaal Azulejo Museum de mooiste varianten van deze tegelkunst, of maakt u een tochtje met de authentieke tram door de steile straatjes van de stad. Onderweg naar de luchthaven bezoeken we ’s middags het Gulbenkian Museum, dat bekendstaat om de diversiteit van zijn collectie. Zo heeft het behalve veel Oosterse kunst van grote klasse ook schitterende Europese kunst. Daarvan zijn vooral de juwelen van Lalique uitzonderlijk fraai. In de avond directe lijnvlucht van Lissabon naar Amsterdam. 

REISGEGEVENS

  • Reisdata: 18 t/m 24 april 2022
  • Inclusief: Lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 1 diner, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, CO2-compensatie.
  • Exclusief: Overige maaltijden, drankjes, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking.
  • Toeslag eenpersoonskamer: € 220-
  • NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.
  • De reis gaat door bij minimaal 15 deelnemers; het maximum bedraagt 25. 
  • Labrys Reizen heeft i.v.m. het coronavirus diverse maatregelen getroffen. Klik hier om het protocol te bekijken

Meer informatie over deze reis vindt u via de link.

Bel voor meer informatie met Labrys Reizen, telefoonnummer: 024 3822110.

Praktische informatie
Shopping cart icon € 1795,00
Robert-Jan Muller
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Docent
Diverse plaatsen
maandag 18 april 2022 t/m zondag 24 april 2022
Robert-Jan Muller

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!