Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

Zesdaagse reis naar Leipzig

O.l.v. drs. Martijn Pieters naar het nieuwe Berlijn.

Bach, Mendelssohn, Goethe en Schiller: slechts enkele grote Duitse namen die aan Leipzig verbonden zijn. Het is de stad die in 1497 van keizer Maximilian het Messerecht kreeg, waar Luther streed tegen de katholieken, waar Napoleon van de Russen en Pruisen verloor en waar in 1989 de val van de Muur werd voorbereid. Vanwege de bruisende kunstscene wordt Leipzig ook wel 'het nieuwe Berlijn' genoemd. Hoogste tijd voor een uitgebreid bezoek aan deze stad met vele gezichten. Van renaissance-architectuur tot nieuwe zakelijkheid, van Lucas Cranach tot DDR-kunst, van de kerk waar Bach het orgel bespeelde tot die waarin protesterende DDR-burgers Die Wende in gang zetten: Leipzig heeft het allemaal. En dan gaan er ook nog twee excursies naar Halle en Naumburg, waar docent Martijn Pieters u begeistert zal vertellen over de plaatselijke kerkarchitectuur. Na een dag vol kunst en geschiedenis is het heerlijk bijkomen in de sfeervolle uitgaansbuurten van de hippe oude stad.  Reisdata 14 - 19 mei 2019: VOLGEBOEKT

PROGRAMMA

dag 1, di 14-05
Vroeg vertrek per touringcar vanaf Utrecht CS richting Leipzig. Onderweg maken we een korte stop bij de grensovergang Helmstedt-Marienborn, ten tijde van de Koude Oorlog en de DDR de belangrijkste grensovergang tussen Oost- en West-Duitsland. In de late namiddag bereiken we Leipzig. Na de incheck in het hotel volgt een korte verkennende wandeling door het centrum. Vanaf de markt zien we het zestiende-eeuwse Altes Rathaus, een van de mooiste voorbeelden van renaissancearchitectuur in Europa, en de Alte Waage. Deze overleefde de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog niet, waardoor nu alleen de gereconstrueerde façade te zien is.

dag 2, wo 15-05
In de ochtend naar de Augustusplatz, waar in 1968 de Paulinerkerk werd opgeblazen om ruimte te maken voor de Karl-Marx Universität. Tussen 2007 en 2017 werd naar ontwerp van de Nederlandse architect Erick van Egeraat een nieuw universiteitsgebouw gebouwd, waarin de contouren van de kerk weer teruggebracht zijn. In het Universiteitsgebouw zien we Werner Tübke’s Arbeiterklasse und Intelligenz, een omstreden werk van DDR-kunst. De moderne tegenhanger Aufrecht stehen van Reinhard Minkewitz uit 2007 is hier ook te zien. Aansluitend lopen we langs een gedeelte van de ring rondom de binnenstad, waarbij we kijken naar na-oorlogse en moderne architectuur, en door het Hauptbahnhof, het grootste kopstation van Europa. In de middag is er tijd voor het Museum der bildenden Künste met werken vanaf de vijftiende eeuw tot nu. De nadruk ligt bij ons bezoek op Duitse kunst uit de twintigste eeuw en de schilders uit de Leipziger Schule, hoewel ook de belangrijke 16de eeuwse schilder Lucas Cranach, die voor het keurvorstelijke hof in Dresden maar ook de Lutherse burgers van Leipzig werkte, aan bod zal komen.

dag 3, do 16-05
Aandacht voor de omgeving van Leipzig. In Naumburg, op circa een uur rijden van Leipzig, zien we de belangrijke Petrus- en Paulusdom. Door de lange bouwperiode, van de vroege dertiende tot de late veertiende eeuw, zien we in deze dom zowel laat-Romaanse als gotische elementen. Beroemd zijn de twaalf stichtersfiguren in het westkoor uit circa 1250, met een voor die tijd ongekend realisme. Reden voor UNESCO om de kathedraal in 2018 op de lijst van Werelderfgoed te plaatsen. Terug in Leipzig is de middag ter vrije besteding. U kunt bijvoorbeeld naar het Grassi Museum met een etnografisch museum en een museum voor toegepaste kunst, Ägyptischen Museums- Georg Steindorff van de Universität Leipzig in de Goethestrasse of de antiekenverzameling van dezelfde Universiteit naast de Nikolaikirche. Of wellicht bezoekt u de Spinnerei, een voormalig industrieel gebied buiten het centrum waar tegenwoordig ontwerpers, galeries en exposities zijn gevestigd.

dag 4, vr 17-05
We beginnen met het imposante Völkerschlachtdenkmal. Dit monument werd in het begin van de twintigste eeuw opgericht ter herdenking van de Slag bij Leipzig in 1813 tussen Napoleon en de Pruisische legers. Het wordt beschouwd als een van de beste voorbeelden van de wilhelministische architectuur. De metershoge sculpturen in de crypte en de Ruhmeshalle stellen de gevallen soldaten en de kwaliteiten van het Germaanse volk voor. Op de weg terug rijden we langs de Siedlung Rundling. Deze wijk in concentrische cirkels werd gebouwd ten tijde van de grote woningnood in de jaren dertig van de twintigste eeuw. De stijl was die van de Nieuwe Zakelijkheid als symbool voor die Ideale des Neuen Bauens der Weimarer Republik. Terug in Leipzig lopen we naar de belangrijkste kerken: de Nikolaikirche, startpunt van de vreedzame revolutie en de van  Montagsdemonstrationen die Die Wende van 1989 in gang zetten, en de Thomaskirche, waar de muzikale grootheid Johann Sebastian Bach als organist aan verbonden was. Tijdens onze wandeling ontdekken we ook passages, hofjes en voormalige beursgebouwen, ware architecturale pareltjes. Wie interesse heeft, kan deze avond facultatief de vespers bijwonen in de Thomaskirche, gezongen door het beroemde Thomanerchor.

dag 5, za 18-05
Uitstapje naar Halle, een belangrijke stad in de reformatieperiode. Hier zetelde de bisschop Albrecht von Brandenburg, mede door zijn handel in aflaten een van de belangrijkste tegenstanders van Maarten Luther. Daarnaast was hij een groot opdrachtgever voor Lucas Cranach, bij wie hij vele altaarstukken voor zijn Dom bestelde. Tijdens een stadwandeling zien we de Marktplatz met de vijf torens en de daarentegen torenloze Dom. In deze dertiende-eeuwse kathedraal ontbreekt eveneens een dwarsschip. Van de rijke inrichting uit de tijd van Kardinaal Albrecht zijn echter nog maar een paar kunstwerken overgebleven. In de historische Moritzburg, ooit residentie van de aartsbisschop van Maagdenburg, zetelt tegenwoordig een kunstmuseum met een grote collectie kunst uit de twintigste eeuw.

dag 6, zo 19-05
Terugreis naar Utrecht. Onderweg zien we in Bad Frankenhausen het Bauernschlachtpanorama van Werner Tübke, één van de belangrijkste schilders in de D.D.R. periode, aan wie Museum De Fundatie in Zwolle in 2017 een grote tentoonstelling wijdde. Dit monumentale werk is maar liefst 123 meter lang en 14 meter hoog en toont het verloop van Duitse Boerenoorlog in 1524-1525. De boeren en de lage edelen in het Zwarte Woud kwamen in opstand tegen het Heilige Roomse Rijk. Ze beriepen zich daarbij op de Bijbel en Maarten Luthers standpunt van de vrije christen. De opstand eindigde met de Slag bij Frankenhausen. De opstandelingen rekenenden op grond van Daniël 7 tevergeefs op hemelse bijstand en boden derhalve geen verzet tegen het vorstelijke leger. Naast het hoofdverhaal over de opstand zijn diverse historische figuren en allegorieën te zien van menselijke angsten, apocalyptische voorstellingen en Bijbelse thema's. Aankomst in Utrecht in de namiddag.

REISGEGEVENS

Inclusief
Vervoer per comfortabele touringcar, overnachtingen op basis van logies en ontbijt, reisleiding, entrees.

Exclusief
Lunches en diners, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking.

Toeslag eenpersoonskamer
€115,-

Groepsgrootte 
De reis gaat door bij minimaal 20 deelnemers; het maximum bedraagt 30.

Zwaarte van de reis
Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Meer informatie over deze reis, zoals vervoer, verblijf, kledingvoorschriften en gezondheid, vindt u via deze link.
Bel voor meer informatie met Labrys Reizen, telefoonnummer: 024 3822110.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 950,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Docent

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.