
Blijf benieuwd!
Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Wenen is de stad waar rond 1900 stormachtige artistieke ontwikkelingen plaatsvinden. Tijdens deze reis zien we het werk van vernieuwende kunstenaars als Gustav Klimt, Oskar Kokoschka en Egon Schiele naast de architectuur van Otto Wagner, Joseph Maria Olbrich en Adolf Loos. U maakt kennis met deze toonaangevende Weense kunstenaars, architecten en vormgevers van de Wiener Secession en Wiener Werkstätte, en met hun invloed op de kunst en de vormgeving van hun tijd. Het Kunsthistorisches Museum bezit een kunstcollectie van wereldklasse met als hoogtepunten werken van Velázquez, Vermeer, Titiaan en Correggio. De Pieter Brueghelzaal is er wereldberoemd, net als de Schatzkammer, waar de rijkdom van de Habsburgers wordt bewaard. Daarbij genieten we van de prachtige stad, die met kerstmis luisterrijk is versierd, en haar gezellige, vaak wereldberoemde koffiehuizen, waar het goed uitrusten is.
PROGRAMMA
dag 1, vr 22-12 Directe lijnvlucht naar Wenen. Na aankomst in het hotel beginnen we het programma met een verkennende wandeling over de Ring. Hier maken we kennis met de grootse architectuur van onder meer het Burgtheater, het parlement en de Hofburg. Met het Looshaus aan de Michaelerplatz schiep architect Adolf Loos in 1910 een warenhuis dat opviel door afwezigheid van decoratieve ornamenten. In het gezellige oude centrum lopen we over de Graben met de bizarre Pestzuil. Ook zien we de gotische Stephansdom, de barokke Peterskirche en de American Bar uit 1908 van Adolf Loos. We strijken neer in een typisch Weens koffiehuis om iets te drinken. Gezamenlijk diner.
dag 2, za 23-12 Vandaag bezoeken we Schloss Belvedere, waar we de belangrijke collectie van vroegtwintigste-eeuwse schilderkunst bekijken. Behalve topstukken van Gustav Klimt met onder meer de beroemde Kus vinden we er werken van de expressionisten Egon Schiele, Richard Gerstl en Oskar Kokoschka. Later in de middag staan de hoogtepunten van de Weense jugendstilarchitectuur op het programma. In het Secessionsgebouw van Joseph Olbrich met zijn gouden koepel bevindt zich het beroemde Beethovenfries van Gustav Klimt uit 1902. We wandelen vervolgens langs de markante gebouwen van Otto Wagner, waaronder het Majolikahaus en de Wagnerpaviljoenen. Het diner is op eigen gelegenheid.
dag 3, zo 24-12 Het Hofmobiliendepot bevat een keur aan bizarriteiten uit de Habsburg paleizen, zoals de speciale rolstoel uit 1740 voor de lijvige keizerin Elisabeth Christina. Confronterend is de doodskist waarin de gefusilleerde ‘Mexicaanse’ keizer Maximiliaan in 1868 naar Wenen werd gerepatrieerd. Zijn fijngeborduurde zonnehoed ligt ernaast uitgestald. Het overzicht eindigt met de mooiste meubels van ontwerpers als Wagner, Loos en Hoffmann. ’s Middags bezichtigen we in het MuseumsQuartier, de voormalige paardenstallen van de Hofburg, het Leopold Museum met het meest complete overzicht van schilderijen en tekeningen van Egon Schiele ter wereld. Tevens zien we daar werken van Klimt en Kolo Moser alsook meubelkunst van de Wiener Werkstätte van onder anderen Josef Hofmann. Gezamenlijk diner.
dag 4, ma 25-12 De gehele dag is gewijd aan het imposante Kunsthistorisches Museum, waar we onder de imposante koepel op eigen gelegenheid kunnen lunchen. We bezoeken uitgebreid de Gemäldegalerie met meesterwerken uit de Habsburgse kunstverzameling van onder anderen Titiaan, Velázquez, Rubens en Vermeer. Een grote zaal is gewijd aan de schilderijen van Pieter Brueghel. Een omvangrijke tentoonstelling toont indrukwekkende renaissancewandtapijten uit de collectie van het Kunsthistorisches Museum. De zelden getoonde en beroemde tapijtontwerpen van Rafael (1475-1520) voor de Sixtijnse Kapel zijn daarbij het uitgangspunt. De Schatzkammer toont kostbare en historische artefacten, zoals het gouden renaissancegoudvat van Benvenuto Cellini en de twaalfde-eeuwse Arabische kroningsmantel van de Noormannenkoningen van Sicilië. ’s Avonds verzamelen we voor het kerstdiner.
dag 5, di 26-12 Het Museum voor Toegepaste Kunst (MAK) toont een groot overzicht van meubels en ontwerpen van de Wiener Werkstätte en architectuur van Otto Wagner en Adolf Loos. Vervolgens zien we de naburige Österreichische Postsparkasse, de indrukwekkende laatjugendstilcreatie uit 1907 van Otto Wagner. Een deel van de middag is ter vrije besteding, ’s avonds is er een gezamenlijk diner.
dag 6, wo 27-12 De Albertina bewaren we voor de laatste ochtend. We bekijken hoogtepunten van honderd jaar schilderkunst met werken van Monet, Renoir, Degas, Cézanne, Toulouse-Lautrec en Signac. Ook de kunstenaarsgroepen Die Brücke en Der Blaue Reiter zijn goed vertegenwoordigd. De unieke tentoonstelling ‘Michelangelo und die Folgen’ toont tekeningen van de renaissancemeester naast die van zijn navolgers Daniele da Volterra, Rosso Fiorentino, Baccio Bandinelli, Francesco Salviati en Domenico Beccafumi. We ontmoeten elkaar aan het begin van de middag weer bij het hotel voor de transfer naar de luchthaven. Directe lijnvlucht naar Amsterdam.
REISGEGEVENS
Meer informatie?
Meer informatie over deze reis en reisvoorwaarden vindt u op de website van Labrys Reizen of bel voor meer informatie met Labrys Reizen op het nummer: 024-3822110
De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.
Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.
We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.