Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

Zesdaagse filosofiereis naar Athene

Filosofiereis o.l.v. drs. Fréderique Petit

Tijdens deze zesdaagse reis maken we op een diepgaande en interactieve manier kennis met de Griekse filosofie uit de oudheid. Deze wordt vertaald naar het heden door het werk van contemporaine filosofen zoals Martha Nussbaum, Alain de Botton en Miriam van Reijen aan u voor te stellen. Beide elementen worden gecombineerd met een vertaling naar de praktijk van het dagelijkse leven op het persoonlijke, professionele en soms ook politieke niveau. 

De eerste paar dagen maken we kennis met Socrates, Plato en Aristoteles. Van socratische ironie via de platonische liefde komen we uit bij de teleologie van Aristoteles. Daarna komen drie verschillende scholen aan bod, te weten de Cynische, de Epicurische en de Stoïcijnse School. Hier wordt met name stil gestaan bij de vraag hoe te leven. Is dat in harmonie met anderen, eigenzinnig en kritisch of autonoom en onafhankelijk? Welke behoeften zijn volgens deze wijsgeren nodig om te bevredigen en waarom? En hoe om te gaan met tegenslag en verdriet? Bijvoorbeeld als gevolg van meningsverschillen, jaloezie en afgunst of het overlijden van dierbaren? Op al deze vragen wordt nader ingegaan. 

Als laatste krijgen we inzicht in hoe hedendaagse denkers al deze kennis naar de praktijk van leven in de eenentwintigste eeuw vertalen. Hier wordt concreet nagedacht over hoe om te gaan met sociale media, met globalisering en de emoties en polarisatie die in sommige maatschappelijke debatten naar boven komen. 

Kortom, wilt u meer weten over hoe de filosofische wijsheden verkregen in Griekenland meer dan 2500 jaar geleden vandaag de dag nog steeds hun duurzame waarde laten zien? Aarzel dan niet en teken in voor deze geweldige zesdaagse reis naar het oude Athene met een dagexcursie naar Delphi. 

PROGRAMMA

dag 1, wo 21-10 Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Athene en transfer naar het hotel in het centrum van de stad, waar we tijdens de reis verblijven. Welkomstdiner in een plaatselijk restaurant.

dag 2, do 22-10 ’s Ochtends brengen we een uitgebreid bezoek aan de Griekse Agora die in de oudheid het centrum van de stad vormde. In de middag volgt een algemene introductie over de Griekse filosofie uit de oudheid. Dat de filosofie begint bij Socrates is een illusie die wijd verspreid is, maar ver af staat van de waarheid. Al eeuwen voor Socrates dachten mensen na en in sommige gevallen hebben we hier zelfs geschreven bewijs voor. We besteden daarom bij pre-Socratische filosofen zoals Thales, Herakleitos en Pythagoras. Vervolgens besteden we aandacht aan de veranderingen die Socrates, Plato en Aristoteles introduceerden. Vanuit alle windstreken verplaatste het centrum van de filosofie zich naar Athene. Gedurende deze lezing zult u meer horen hoe deze ontwikkeling verder gestalte kreeg en hoe Socrates, Plato en Aristoteles de basis legden voor een langdurige invloed die tot op de dag van vandaag stand houdt.

dag 3, vr 23-10 Dagexcursie naar de opgravingen en het archeologisch museum in Delphi, de plek die beschouwd werd als de navel der aarde. 

Terug in Athene een tweede lezing over mythologische filosofie en onbekende denkers. De meeste mensen zullen weleens van Zeus gehoord hebben en wellicht zijn ook Afrodite, Hera, Athene en Poseidon enigszins bekend, maar hoe de Griekse mythologie doorwerkt in de filosofie is een vrij onderbelicht thema. We krijgen een basale introductie over de Griekse goden en hoe deze figureerden in de filosofie. Ook zullen we aantal van de meest bekende verhalen uit de Griekse filosofie bespreken. Denk hierbij aan Socrates en het orakel van Delphi, het bekende verhaal over Eros en de allegorie van de grot. Qua onbekende denkers staan we stil bij vrouwelijke denkers uit het verleden. Vrouwen speelden geen prominente rol in de Griekse filosofie, maar waren wel degelijk aanwezig. We kijken naar het leven en denken van Aspasia, Hipparchia en Leontion. Deze drie vrouwen hebben elk een eigen rol gespeeld en tijdens hun leven redelijk wat bekendheid en invloed vergaard.

dag 4, za 24-10 In de morgen staat een bezoek aan de befaamde Akropolis en het prachtige Akropolis Museum op het programma. De derde lezing gaat deze middag over cynici, stoïcijnen en epicuristen. Deze lezing zal verder gaan met het gedachtegoed van de vrouwelijke denkers, gekoppeld aan de filosofische scholen waartoe zij behoorden. We maken kennis met de leer van de stoïcijnen, de epicuristen en de cynici. Er zal met name aandacht zijn voor de vertaalslag naar het heden. Centraal staat de vraag naar het goede leven. Wat is dat? En hoe bereiken we dat? Alle drie de tradities hebben andere antwoorden hierop gegeven. Waar de cynici zich richten op een bepaalde mate van schaamteloosheid, besteedden de stoïcijnen aandacht aan het verstand en kozen de epicuristen voor het genot. Hoewel de uitkomsten soms hetzelfde zijn qua levenspraktijk zijn de onderliggende gedachten soms radicaal verschillend. Gedurende deze sessie zullen er tevens een aantal morele dilemma’s worden geïntroduceerd met daarbij de reacties van deze drie scholen.

dag 5, zo 25-10 ’s Ochtends bekijken we de uitgebreide collectie van het Nationaal Archeologisch Museum. ’s Middags een lezing over Griekse oudheidsfilosofie vandaag de dag. Deze laatste lezing introduceert een aantal hedendaagse denkers zoals Martha Nussbaum, Alain de Botton en Miriam van Reijen die vaak gebruik maken van denkers uit de oudheid. Er wordt verder ingegaan op de morele dilemma’s en er komen een aantal specifieke thema’s aan bod. Hoe maakt men vandaag bijvoorbeeld de afweging tussen autonomie en verbinding? Welke compromissen zijn goed, welke slecht en waarom? Welke behoeften moeten we bevredigen en welke zouden we moeten temperen? Hoe moeten we omgaan met tegenslag en verdriet? Deze vragen die zich richten op praktische levenswijsheid worden in deze lezing voorzien van een contemporain jasje dat rekening houdt met een wereld die kleiner en sneller lijkt dan ooit te voren. 

Als laatste wordt een resumé aangeboden met de meest belangrijke inzichten van de filosofen die de afgelopen dagen de revu zijn gepasseerd ten aanzien van het thema levenskunst. Praktische tips en suggesties, plus hun onderliggende motivering, worden nog eenmaal kort en krachtig gepresenteerd alvorens af te sluiten. 

dag 6, ma 26-10 Transfer naar de luchthaven van Athene en directe lijnvlucht naar Amsterdam.


REISGEGEVENS

  • Reisdata: 21 t/m 26 oktober 2020
  • Inclusief: Lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 1 diner, reisleiding, lokale gids, entrees, CO2-compensatie
  • Exclusief; Overige maaltijden, drankjes, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20 per boeking
  • Eenpersoonskamertoeslag: € 185
  • Aantal deelnemers: Minimum: 15 / maximum: 25
  • Labrys Reizen heeft i.v.m. het coronavirus diverse maatregelen getroffen. Klik hier om het protocol te bekijken
  • Meer informatie over deze reis vindt u op de website. Of bel voor meer informatie met Labrys Reizen op het nummer: 024-3822110.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 1350,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Docent

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!