Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Wandeling Tachtigjarige Oorlog in Haarlem

Wandeling door historisch Haarlem.

Tot diep in de negentiende eeuw gold Kenau Simonsdochter als een icoon van het verzet tegen Spanje. Maar wie was deze Haarlemse heldin en waaraan heeft zij haar roem te danken? Waarom is de stadsspreuk van Haarlem 'Vicit vim virtus’ ( ‘moed heeft het geweld overwonnen’) en hoe organiseerden de Haarlemmers hun verzet tegen Don Frederik en de Spanjaarden? U hoort het tijdens de wandeling door historica Chris Kienhuis. Schrijf u in voor de historische wandeling en laat u meevoeren door het Haarlem van de Tachtigjarige Oorlog en maak kennis met deze roerige periode.

In het Geuzenjaar 1572 gaat de ene stad na de andere in opstand, zo ook Haarlem. In december verscheen Don Frederik met een leger voor de poorten van de stad en begint de belegering van de stad. Het zijn zeven zware maanden waarbij de stad meerdere malen wordt bestormd en iedereen mee vecht op de stadsmuren.

Wat gebeurde er tijdens het beleg in de stad? Welke historische gebouwen en monumenten herinneren nog aan de strijd van Ripperda en de prinsgezinde soldaten tegen de Spaanse troepen? En wat gebeurde er in de rest van de Nederlanden tijdens deze periode? U hoort het tijdens de historische wandeling door Haarlem onder begeleiding van historica Chris Kienhuis.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 25,00
Clock icon Duur: 2 uur
Chris Kienhuis
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent
Haarlem
vrijdag 03 mei
14:00 tot 16:00
Chris Kienhuis
Haarlem
vrijdag 03 mei
11:00 tot 13:00
Chris Kienhuis

Uitgelicht

 • Lezing Schilders van schepen en de zee

  Net als bij Sail Amsterdam, zullen tijdens de lezing imposante zeekastelen voorbijzeilen, omringd door talloze vissersbootjes, platbodems, beurtschepen en trekschuiten. Op de doeken van Nederlandse zeeschilders als Hendrick Cornelis Vroom, Simon de Vlieger, Jan Porcellis, vader en zoon Van de Velde en Ludolf Bakhuizen, zien we ze worstelen met een storm of glijden over kalme rivieren.

  • € 17,50
  Bekijk meer
 • Lezing Het geheim van de Middeleeuwen

  Meer over Het geheim van de Middeleeuwen? Loop langs de hoogtepunten van de tentoonstelling tijdens de Rondleiding Het geheim van de Middeleeuwen in het Catharijneconvent.Bestel het boek zonder verzendkosten Bestel nu ook het boek Middeleeuwse borduurkunst uit de Nederlanden samen met de lezing en betaal géén verzendkosten. Voor €34,95 te bestellen bij de Vrije Academie. Excl. entree museum, korting op entree met Museumkaart

  • € 17,50
  Bekijk meer
 • Korte collegereeks Duitse schilderkunst en geschiedenis

  Aangenaam vakantieland, locomotief van de Europese Unie en wereldkampioen voetbal: het huidige beeld van Duitsland valt moeilijk te rijmen met haar roerige geschiedenis. Hans Luiten vertelt over een natie die bruusk tot een eenheid wordt gevormd, daarna doorschiet in nationalisme, opnieuw verscheurd raakt en in de frontlinie van de Koude Oorlog komt te liggen. Hoe deze historische gebeurtenissen doorwerken in de Duitse kunst, hoort u van Martijn Pieters. Via biedermeier en de Duitse romantiek troont hij u onder andere mee naar het Dresden van de expressionisten, naar het Weimar van Bauhaus en naar het Berlijn van ons onbekende DDR-kunstenaars. 'Vergeet Monet', zegt Martijn, 'kijk naar Max Slevogt.' Dit college moedigt u met andere woorden aan uw blik op het oosten te richten, op 'een geweldig spannend land', aldus de twee docenten. 

  • € 169,00
  Bekijk meer
 • Rondleiding Het Cromhouthuis

  In opdracht van Jacob Cromhout bouwde architect Philips Vingboons in de zeventiende eeuw vier huizen aan de Herengracht, waarna de familie bijna twee eeuwen de panden bewoonde. Het huidige Cromhouthuis toont hoe welvarende burgers zoals de Cromhoutdynastie woonden aan de grachten in de zeventiende en achttiende eeuw. Docent Inge Raadgever wandelt met u door de verschillende vertrekken en samen ontdekt u het verhaal van zeven generaties Cromhout en dwaalt u door de rijke interieurs van dit historische huis. Wist u dat er meerdere plafondschilderingen van Jacob de Wit te vinden zijn op de bel etage? En dat de kleine historische keuken ouder is dan de panden zelf? U ontdekt dit en meer tijdens de rondleiding! Excl. entree museum, Museumkaart geldig

  • € 22,50
  Bekijk meer
Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.