Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Wandeling door de Verlichting in Den Haag

Van Spinoza naar Voltaire

Volgens de Engelse historicus Jonathan Israël ligt de bakermat van de Verlichting in Nederland, omdat daar een tolerant klimaat heerste waardoor het mogelijk werd nieuwe en verlichte ideeën voor het voetlicht te brengen. Hij ziet de Nederlandse filosoof Spinoza als de grondlegger van de Radicale Verlichting, die God gelijk stelt aan de Natuur. Daarnaast was er ook een gematigde Verlichting, waar God nog wel werd erkend, maar dan als 'Grote Horlogemaker'. Voltaire was een belangrijke woordvoerder van juist de gematigde Verlichting.

Dat Nederland, of liever gezegd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, een geliefde plek was voor de Verlichtingsfilosofen blijkt wel uit het feit dat veel van hen kortere of langere tijd in Den Haag gewoond hebben , de officieuze hoofdstad van de verlichte Republiek. Behalve Spinoza en Voltaire waren dat onder andere Diderot, Hume en Montesquieu.

Deze wandeling onder leiding van historicus en filosoof Jos de Wit begint bij het Spinozahuis aan de Paviljoensgracht in Den Haag en loopt via de voormalige Joodse buurt en het grafmonument van Spinoza achter de Nieuwe Kerk over het Plein, via het Binnenhof en langs de Hofvijver naar de Kneuterdijk, waar indertijd de Russische gezant Prins Gallitzin woonde en in zijn huis zowel vertegenwoordigers van de radicale als de gematigde verlichting ontving. Onderweg vernemen we waar Voltaire en andere verlichtingsfilosofen gewoond hebben en wat zij vonden van Den Haag, de Republiek en wat hun bijdrage is geweest aan de verlichtingsideeën.

Praktische informatie
Shopping cart icon € 25,00
Clock icon Duur: 2 uur
Jos de Wit
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent
Den Haag
zaterdag 16 juli 2022
11:00 tot 13:00
Jos de Wit

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!