Huis Vasari

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage
o

Veertiendaagse reis naar Iran

Onder leiding van drs. Karin Braamhorst

Iran is gastvrij, traditioneel en poëtisch, anders dan weleens uit de media naar voren komt, al bemerken we ook conservatisme tegenover hang naar verandering. Een bezoek wordt daarom door velen als eyeopener ervaren. De Perzische beschaving hoort tot de oudste ter wereld en was door de eeuwen heen voor omliggende landen een bron van kunst en filosofie. We zien er de stille getuigen van zijn vele bloeiperioden: van de oudheid met de indrukwekkende opgraving Persepolis tot de grote rijken onder de Sassaniden, de Seltsjoeken en de Safavidische dynastie. Maar Iran staat voor meer dan de slanke minaretten en de blauw en goudgeel in de zon schitterende koepels van tombes en mausolea. Ook lemen windtorens en cisternen in de woestijn horen tot het erfgoed. Reisdata: GARANT VERTREK: 16-29 oktober 2017 o.l.v. Karin Braamhorst

DAGPROGRAMMA (onder voorbehoud van wijzigingen)

Dag 1, ma 16-10
Directe lijnvlucht Amsterdam-Teheran. Transfer naar ons centraal gelegen hotel, waar we vier nachten verblijven.

Dag 2, di 17-10
Teheran is sinds het eind van de achttiende eeuw de hoofdstad van het land. Het is een moderne stad met weinig oude monumenten. We bezichtigen daarom vooral de musea met hun rijke verzamelingen. Vanwege de nachtelijke aankomst in het hotel ontbijten we wat later. Daarna gaan we naar het Keramiek- en Glasmuseum, het Nationaal Juwelen Museum en het Reza Abbasi Museum. Dit laatste heeft een mooie verzameling kunst zowel uit de periode van de oudheid als uit de islamitische tijd.

Dag 3, wo 18-10
Voortzetting van het programma in Teheran. Het Nationaal Archeologisch Museum geeft een overzicht van de kunst uit de oudheid. We bezoeken vervolgens een complex van paleizen van de vroegere sjah. Er zijn nu museale collecties ondergebracht in het Groene Paleis uit 1924 en in het Mellat Paleis Museum, vroeger het Witte Paleis genoemd en gebouwd tussen 1931-1936 door Reza Pahlavi.

Dag 4, do 19-10
Tijdens deze dagexcursie iets ten zuiden van de stad rijden we eerst naar de karavanserai Deir-e Gachin, gebouwd onder de Sassaniden (334-651) en later uitgebreid, en het Sassanidische paleis op Tepi Mil. Vervolgens gaan we naar de veertiende-eeuwse Vrijdagmoskee in Varamin en de graftoren van Ala al-Din Takesh uit 1287. We besluiten de dag met het interessante mausoleum van Khomeini.

Dag 5, vr 20-10
Op weg naar onze volgende overnachtingsplaats, Isfahan, stoppen we in Kashan. Dit was een bloeiende cultuurstad ten tijde van de Seltsjoeken, rond de elfde en de twaalfde eeuw. De stad is in 1221 door de Mongolen verwoest, maar bloeide weer op in de veertiende eeuw onder de Ilkhaniden. Een nieuwe bloeiperiode volgde onder de Safaviden in de zestiende en de zeventiende eeuw. De stad is rijk aan monumenten, zoals de Vrijdagmoskee met een mihrab en een minaret uit de elfde eeuw en de Agha Bozorg-moskee en de gelijknamige medresse uit de negentiende eeuw. Ook zijn er schitterende koopmanshuizen zoals de Khaneh Borudjerdi, waar we een kijkje nemen. We overnachten in Isfahan drie nachten in het voorname Abassi Hotel en dineren hier vanavond in een luisterrijke ambiance.

Dag 6, za 21-10
Isfahan was reeds bewoond ten tijde van de Achaemeniden. In de middeleeuwen was de handelsstad beroemd door zijn zijde- en katoenproductie. Bij de zogenaamde tweede Mongolenstorm in 1388 onder Timoer Lenk werd de stad verwoest en geplunderd. De regering van sjah Abbas I (1588-1629), die in 1598 Isfahan tot hoofdstad van het Perzische Rijk maakte, vormde een glansrijke periode. Hij liet meerdere moskeeën en andere prachtige bouwwerken neerzetten. Vanmorgen staan de Vrijdagmoskee en de Ali-minaret met de bijbehorende moskee centraal. ’s Middags genieten we van de paleizen Chehel Sotoun in het park en Ali Qapu aan het prachtige Koninklijke Plein.

Dag 7, zo 22-10
We gaan door met onze verkenning van Isfahan. ’s Ochtends staan de Imam-moskee en de Lotfollah-moskee op het programma. Na de lunch wandelen we door de Armeense wijk van Isfahan, Djolfa, en bekijken daar onder meer de kathedraal en de bazaar. De tocht voert ons diverse malen over de meestal vrijwel droge rivier via de beroemde oude bruggen.

Dag 8, ma 23-10
Van Isfahan gaan we op weg naar het oostelijker gelegen Yazd en bezoeken onderweg de middeleeuwse stad Nain. Hier bezichtigen we de tiende-eeuwse Vrijdagmoskee en een herenhuis uit de laat-Safavidische periode. Alvorens de stad binnen te gaan, stoppen we bij de Torens van het Zwijgen. Dit zijn zoroastrische torens, waar tot 1970 de lichamen van gestorven aanhangers van Zoroaster werden achtergelaten voor de gieren.

Dag 9, di 24-10
Yazd is een van de oudste steden van Iran. De oude binnenstad, die voor een groot deel uit gedroogde tichelsteen is opgetrokken, is prachtig bewaard gebleven. Typerend zijn de windtorens en de cisternen, die ook in de zomer het verblijf in deze woestijnstad draaglijk maken. Tijdens onze tocht door de oude binnenstad maken we tijd voor enkele van de interessantste monumenten. Onder meer zijn dat de Vrijdagmoskee, het Rokn al-Din-schrijn, het Davazdah Imam-mausoleum en het Bagh-e Dolat Abad-paviljoen. Ten slotte proberen we een Zurkhaneh ofwel ‘huis van de kracht’ te bezoeken, waar mannen met knotsen eeuwenoude rituele gymnastische oefeningen doen.

Dag 10, wo 25-10
Onderweg naar Shiraz stoppen we eerst bij Cham, een dorpje met lemen huizen bewoond door aanhangers van de leer van Zoroaster. In Abarkuh bekijken we het elfde-eeuwse mausoleum van Gonbad-e Ali, de Vrijdagmoskee en de misschien wel 4000 jaar oude cypres. In Pasargade bevindt zich de tombe van Cyrus de Grote (550-530 voor Christus). De laatste drie nachten logeren we in Shiraz.

Dag 11, do 26-10
Shiraz wordt de stad van de rozen, de liefde en de nachtegalen genoemd. Het was de woonplaats van de beroemde dichters Saadi en Hafiz uit de dertiende en de veertiende eeuw. Van de laatste bezichtigen we het moderne mausoleum. Shiraz is na een tumultueus verleden in de achttiende eeuw hersteld en uitgebreid onder Karim Khan Zand. Veel gebouwen dateren dan ook uit die tijd. En nog altijd trekken de mausolea van twee neven van de negende-eeuwse imam Reza vele pelgrims. We brengen een bezoek aan de Wakil-moskee en de gelijknamige bazaar, een fraaie medresse, de Nasir al-Molk-moskee, de botanische paleistuin en het Shah-e Cheragh-schrijn. Vandaag of morgen is een religieuze feestdag. Misschien maken wij daar iets van mee.

Dag 12, vr 27-10
Dagexcursie naar Persepolis. Onderweg stoppen we bij reusachtige, in de rots uitgehakte reliëfs van Sassanidische koningen en bij de graven van de Achaemeniden. Daarna bezichtigen we uitvoerig de ruïnen van het indrukwekkende paleiscomplex van Persepolis. De bouw ervan begon onder koning Darius I de Grote, rond 500 vóór Christus. Het was nog niet voltooid, toen het 200 jaar later door Alexander de Grote in brand werd gestoken en verwoest. Het complex werd nooit herbouwd. Onder de laag puin en as bleven de vele reliëfs goed bewaard, zodat we ze nu nagenoeg gaaf kunnen bewonderen. Hoewel er enkele eeuwen aan is gewerkt, heeft men alles gebouwd en gedecoreerd in de stijl die door Darius was geïntroduceerd. Hierin zijn oosterse en westerse elementen samengesmolten. De kunstenaars, bouwvakkers en beeldhouwers kwamen uit alle delen van het rijk: Griekenland, Egypte en Assyrië. Het waren geen slaven of krijgsgevangenen, maar vrije ambachtslieden. Dankzij het teruggevonden archief zijn we goed op de hoogte van wat ze betaald kregen. Uit dit archief blijkt ook dat Persepolis niet alleen een koninklijke residentie was, maar tevens een administratief bestuurscentrum.

Dag 13, za 28-10
We voltooien ons bezoek aan de sfeervolle monumenten in Shiraz met het Pars Museum, de citadel, het paleisje van Bagh-e Naranjestan en de twintigste-eeuwse tombe van de dichter Saadi. Aan het begin van de avond vliegen we naar Teheran, waar diner.

Dag 14, zo 29-10
Directe lijnvlucht naar Amsterdam. Aankomst in de loop van de ochtend.

Inbegrepen
Lijnvluchten met belastingen en toeslagen, vervoer ter plaatse, overnachtingen op basis van logies en ontbijt, 4 lunches, reisleiding, lokale gids, visumuitnodiging, entrees.

Niet inbegrepen
Overige maaltijden, drankjes bij maaltijden, visum, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking.

Toeslag eenpersoonskamer
* € 395,-

Minimum aantal deelnemers
* 12 deelnemers

Maximum aantal deelnemers
* 20 deelnemers

Meer informatie?
Meer informatie over deze reis vindt u op:
https://labrysreizen.nl/reizen/va-iran

Bel voor meer informatie met Labrys Reizen op het nummer: 024-3822110.

Praktische informatie
Shopping cart icon € 3395,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Docent

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!