Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Studiedag Materieel technisch onderzoek

Als een detective door de kunstgeschiedenis

Jan van Eyck, Jheronimus Bosch, Rembrandt, Vincent van Gogh: klinkende namen uit onze kunstgeschiedenis. We denken zo’n beetje alles te weten over hun levens en hun relaties door jarenlang atelieronderzoek. Maar dan leest u in de krant: “Doorbraak! Uit röntgenonderzoek van een werk van Van Gogh blijkt…” “Nieuwe inzichten! De ondertekening van het schilderij van Bosch laat zien…!” “Een nieuw schilderij gevonden! Na analyse van de verf blijkt er werkelijk opnieuw een schilderij te zijn gevonden van…!”

De laatste decennia zorgt materieel technisch onderzoek voor baanbrekende inzichten in de oeuvres van deze bekende en minder bekende kunstenaars. Door röntgenonderzoek, IRR-onderzoek, verfpuncties, dendrochronologie en andere onderzoekstechnieken kunnen vragen eindelijk worden opgelost. De kunstgeschiedenis richt zich weer op het object zelf om antwoorden bloot te leggen. We brengen in kaart welke werken authentieke schilderijen zijn, welke een atelierstuk en welke het resultaat blijkt te zijn van een samenwerking van meester en leerling. Voorafgaand aan tentoonstellingen worden internationale onderzoeksprojecten opgezet. Soms wordt zelf decennia lang alles in het werk gesteld om alle werken van een kunstenaar, denk aan Rembrandt, Van Eyck en Caravaggio, minutieus te bestuderen. 

Onderzoek dat zich zo direct richt op het schilderij zelf, is weinig verhullend. Was kunstgeschiedenis eeuwenlang een wetenschap van connaisseurs, nu wordt dat connaisseursoordeel soms rigoureus tegengesproken door het schilderij zèlf. Schilderijen blijken echt, anderen vals, oeuvres kunnen preciezer worden gedateerd. Ook lijken de grote raadselen in de kunstgeschiedenis eindelijk ontrafeld te worden door nieuw technisch onderzoek. Zoals de grote vraag binnen het Jan van Eyck oeuvre: Wie maakte nu werkelijk het Lam Gods altaarstuk: Hubert, Jan of beiden? 

Tijdens deze studiedag maakt u kennis met de verschillende onderzoeksmethodes en hun resultaten. Wat is een ondertekening? Hoe ziet dat eruit? Is een ondertékening anders dan een óndertekening? Waarom wordt een schilderij met röntgenstralen onderzocht? Wat denk je te vinden? Welke antwoorden kan dat geven, of welke vragen roept het op? 

Als een detective doorlopen we de hele kunstgeschiedenis, het oude Griekenland, middeleeuws Italië, de renaissance en barokkunst uit Europa, maar ook de moderne klassiekers als de impressionisten en Van Gogh komen voorbij en zelfs Piet Mondriaan. Mysteries worden tijdens deze studiedag ontrafeld door werkelijk naar de kunstwerken te kijken!

  • Prijs is exclusief koffie/thee & lunch.
  • Prijs is exclusief entree bij studiedag in een museum, korting op entree met Museumkaart.
  • Groepsgrootte aangepast volgens de richtlijnen van het RIVM.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 69,00
Sophie Tutelaers
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent
Eindhoven
Remonstrantse Gemeente Eindhoven
vrijdag 16 oktober 2020
10:30 tot 16:15
Sophie Tutelaers

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

David Michelangelo

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!