
Blijf benieuwd!
Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Docent Max Put vertelt u alles over 'starchitects' Rem Koolhaas, Zaha Hadid en de Meuron.
Meer dan ooit staat de architectuur in het teken van innovatie; vooral op het gebied van duurzaamheid en inventief materiaalgebruik worden de grenzen keer op keer verlegd. Tijdens deze studiedag onder leiding van docent Max Put staan drie toonaangevende namen uit de hedendaagse architectuur centraal: Rem Koolhaas, Zaha Hadid en Herzog & de Meuron. Stuk voor stuk winnaars van de fameuze Pritzker Prize, ook wel bekend als de ‘Nobelprijs van de Architectuur’. Tijdens de studiedag krijgt u aan de hand van hun werk een fascinerend beeld van de spannende ontwikkelingen in de hedendaagse architectuur.
Rem Koolhaas en zijn ‘Office for Metropolitan Architecture’ (OMA), met kantoren in Rotterdam, New York en Beijing, zijn al decennia lang een begrip in de architectuur. Koolhaas’ doorbraak als architect komt met de Kunsthal in Rotterdam; hierna volgen al snel projecten in de rest van de wereld. In Beijing realiseert OMA in 2008 een enorm mediapark voor de Chinese staatstelevisie. Andere recente projecten zijn de spraakmakende Prada-winkels in New York en Beverley Hills.
De in Bagdad geboren architecte Zaha Hadid werkte bij OMA, voordat ze in 1980 haar eigen bureau begon. Haar eerste gebouwen verschijnen vanaf de jaren negentig en na de eeuwwisseling stijgt haar ster snel: met o.a. het BMW-gebouw in Leipzig en het Maxxi Museum in Rome, treedt Hadid toe tot de wereldtop. Dit wordt bevestigd wanneer ze in 2004, als eerste vrouw, de Pritzker Prize ontvangt. Hadids werk heeft zich ontwikkeld van ‘deconstructivisch’ hoekig tot oogstrelend vloeiend.
Het Zwitserse architectenbureau (Jacques) Herzog & (Pierre) de Meuron wordt geprezen om zijn innovatieve materiaalgebruik. Allerlei technieken en materialen die nu overal ter wereld worden toegepast, zijn ontwikkeld door Herzog & de Meuron, zoals met motieven bedrukt glas en beton met textuur. Ook hun werk heeft een ontwikkeling doorgemaakt van streng modernisme naar een vloeiender, ‘organischer’ vormgeving – met als bekendste voorbeeld het ‘Vogelnest’-stadion voor de Olympische spelen in Beijing.
De studiedag vertelt u alles over deze onbetwiste ‘Starchitects’ die niet alleen zichzelf, maar ook hun vakgebied steeds weer weten te vernieuwen.
De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.
Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.
We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.