Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

Stadswandeling Art nouveau en art deco langs de grachten

Aanvullende wandeling art nouveau en art deco in Amsterdam langs de grachten met Oene Dijk

Het centrum van Amsterdam kent fraaie voorbeelden van Art Nouveau en Art Deco architectuur. Naast het gebied rondom het Spui en Rokin dat in stadswandeling 1 wordt aangedaan, wandelt architectuurdocent Oene Dijk nu met u langs de grachten.

Eén van de meest indrukwekkende gebouwen, Gebouw Astoria voor de EHLB (Eerste Hollandsche Levensverzekerings Bank) van de architect Gerrit van Arkel i.s.m. Hendrik Herman Baanders, torent bijna over de Westerkerk heen. Aan de Leliegracht zijn van Baanders een aantal bijzondere woonhuizen en winkels te vinden. Met nog veel meer typerende kenmerken van de Art Nouveau zoals tegeltableaus, torentjes, erkertjes, fraai gedecoreerde consoles en een rijk gebruik van materialen (zoals natuursteen, giet en smeedijzer, hout pers en verblendsteen, vaak geglazuurd). Een voorbeeld van het werk van architect Gerrit van Arkel is De Transvaalse Boer, te herkennen aan het bijzonder gebruik van hout en kleur.

In het begin van de twintigste eeuw laten veel firma’s en verzekeringsmaatschappijen in de grachtengordel hun hoofdkantoor bouwen. Vaak met een budget om de gewenste uitstraling te kunnen realiseren, maar met genoeg vakkundige architecten in de rij die het een ontwerp willen maken. De lijst is lang: van Berlage, vader en zonen Van Gendt, Eduard Cuypers tot Poggenbeek, Jacot en Oldewelt. Overheidsgebouwen zijn daarentegen vaak van de hand van de Amsterdamse School architecten, zoals Philip Anne Warners, Cornelis Kruyswijk, Pieter Lucas Marnette, Gerrit-Jan Rutgers en Piet Kramer.

Wandel mee met Oene Dijk langs de Amsterdamse grachten en ontdek de vele architectuurpareltjes uit het begin van de 20ste eeuw!

Praktische informatie

Shopping cart icon € 25,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

David Michelangelo

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!