Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Rondleiding Erwin Olaf

Een feestje in Gemeentemuseum Den Haag.

Hoera! Erwin Olaf, een van Nederlands beroemdste fotografen, wordt dit jaar zestig. Reden voor een feestje. Tijdens de rondleiding neemt kunsthistoricus Peter Thissen u mee door de tentoonstelling in het Gemeentemuseum. U maakt kennis met het vrije werk van de fotograaf vanaf het jaar 2000 tot aan zijn nieuwste series. Van de niet eerder getoonde serie Palm Springs tot de foto’s die hij maakte van het Koninklijk Huis. De tentoonstelling biedt een inkijkje in Olafs turbulente en uitgesproken brein. Schrijf u nu in voor de feestelijke rondleiding door het Gemeentemuseum Den Haag.

Zeer gestileerde en tot in het kleinste detail perfect geënsceneerde filmische scenes, vaak badend in schilderachtig licht, met een onderliggende, oncomfortabele boodschap. Dit zijn de beelden waar we het werk van Erwin Olaf van kennen. Vanaf het begin is zijn werk sterk persoonlijk en maatschappelijk betrokken. De gebeurtenissen rondom 9/11 hebben een duidelijke invloed op zijn werk, maar ook recente gebeurtenissen vinden hun weerslag op zijn werk zoals de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo.

Tijdens de rondleiding ziet u meerdere series, zoals Rain (2004), Grief (2007) en Tamed & Anger (2015), maar ook de nieuwste serie en sluitstuk van een drieluik Palm Springs (2018).

Erwin Olaf | 16 februari 2019 t/m 12 mei 2019 | Gemeentemuseum Den Haag

Bestel het boek Erwin Olaf: I am zonder verzendkosten

Bestel nu ook het boek Erwin Olaf: I am. Voor €64,50 te bestellen bij de Vrije Academie. Indien u de rondleiding én het boek samen bestelt betaalt u géén verzendkosten.


Excl. entree museum, korting op entree met Museumkaart

Praktische informatie

Shopping cart icon € 25,00
Clock icon Duur: 1,5 uur
Peter Thissen
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent
Den Haag
vrijdag 03 mei
13:30 tot 15:00
Peter Thissen
Den Haag
zaterdag 04 mei
11:30 tot 13:00
Peter Thissen
Den Haag
woensdag 01 mei
11:30 tot 13:00
Peter Thissen
Den Haag
vrijdag 26 april
11:30 tot 13:00
Peter Thissen
Den Haag
zaterdag 04 mei
13:30 tot 15:00
Peter Thissen
Den Haag
vrijdag 03 mei
11:30 tot 13:00
Peter Thissen
Den Haag
donderdag 25 april
11:30 tot 13:00
Peter Thissen
Den Haag
woensdag 01 mei
13:30 tot 15:00
Peter Thissen

Uitgelicht

 • Studiedag Art Nouveau in Nederland

  Affiches van Jan Toorop, kalenderbladen van Anna Sipkema, metaalwerk van Jan Eisenloeffel, meubels van Johan Thorn Prikker en interieurs van Karel de Bazel en Hendrik Petrus Berlage: het is een greep uit de rijke collectie art nouveau die u te zien krijgt. Een mooi afgerond verhaal over Nederlandse art nouveau. Aarzel niet met inschrijven voor deze studiedag door Max Put.   Excl. koffie, thee & lunch

  • € 54,00
  Bekijk meer
 • Lezing Joséphine, de Creoolse keizerin

  Joséphine wordt in 1763 geboren op Martinique. Op 16-jarige leeftijd vertrekt ze naar Parijs voor een gearrangeerd huwelijk met Alexandre de Beauharnais. Zij ontsnapt ternauwernood aan de guillotine, hij echter niet. Ze wordt een societydame in de hoogste kringen. Dan ontmoet ze een ambitieuze generaal en Napoleon valt als een blok voor de oudere weduwe met twee kinderen. Eenmaal keizerin van Frankrijk implementeert Joséphine de empirestijl in diverse paleizen, vooral in haar eigen Malmaison, waar ze een schitterende tuin bij aanlegt met exotische planten en dieren, waaronder kangoeroes, zebra’s en emoes. Dankzij de roofexpedities van het Franse leger kan ze een fraaie kunstcollectie van onder andere Hollandse meesters opbouwen. Omdat Joséphine geen kinderen meer kan krijgen, laat Napoleon zich van haar scheiden. Als afscheidscadeau krijgt ze een Sèvres-dessertservies in Egyptische stijl – een tweede exemplaar bevindt zich in de collectie van de Hermitage. Ze sterft aan longontsteking nadat ze voor Alexander haar dunste jurk heeft aangetrokken. Napoleons laatste woorden luiden ondanks alles: ‘France, l'armée, tête d'armée, Joséphine’ Joséphine was elegant en innemend, maar had volgens haar toch wat vulgaire schoonfamilie geen goede manieren. Daarover meer in de lezing van Michel Didier. Bestel het boek zonder verzendkosten Bestel nu het gelijknamige boek bij de tentoonstelling. In 'Alexander, Napoleon & Joséphine'  worden de drie historische figuren gepresenteerd, van wie de levens sterk met elkaar verweven waren.wordt het  in Hermitage Amsterdam. Voor €24,95 te bestellen bij de Vrije Academie. Indien u de lezing én het boek samen bestelt betaalt u géén verzendkosten. Excl. entree museum, korting op entree met Museumkaart

  • € 17,50
  Bekijk meer
 • Lezing Adriaan de Lelie

  Hoewel er maar weinig over hem is gepubliceerd, behoort Adriaan de Lelie zonder meer tot de belangrijkste portretschilders van zijn tijd. Zijn wieg stond in Tilburg en na een studietijd in Antwerpen en Düsseldorf vestigde hij zich definitief in Amsterdam. Met zijn oog voor detail, verfijnde palet en gladde schildertrant was hij een veelgevraagd portrettist. Notabelen, bankiers, notarissen, officieren, hoogleraren en vermogende koopmannen: allen lieten zich door de schilder vereeuwigen. De Lelie heeft zo letterlijk een gezicht gegeven aan het Amsterdam van rond de eeuwwisseling. Tijdens deze eerste tentoonstelling over Adriaan de Lelie worden enkele werken van deze achttiende-eeuwse schilder en familieportretten van zijn tijdgenoten getoond, zoals van Tischbein en Regters. De dertig getoonde werken zijn gedeeltelijk afkomstig uit particulier bezit en bieden een prachtig beeld van het huiselijk geluk en het weelderige interieur in deze periode. Het is een unieke mogelijkheid om het oeuvre van De Lelie en zijn tijdgenoten in het huis van een van de opdrachtgevers te bezichtigen!

  • € 17,50
  Bekijk meer
 • Workshop Experimenteel etsen als Segers

  Het Rembrandthuis richt zich in de tentoonstelling In de ban van Hercules Segers. Rembrandt en de Modernen op de invloed die Segers heeft uitgeoefend op Rembrandt en kunstenaars uit diens omgeving, en de rol die Segers heeft gespeeld in de ontwikkeling van moderne grafische kunstenaars. Segers had een uitzonderlijk lef om te experimenteren. Van eenzelfde prent maakte hij meerdere versies: hij drukte op papier en op linnen,  op wit en gekleurd papier, hij drukte af in zwarte, maar ook in kleureninkt. Ook het toeval liet hij een rol spelen: een vlek, of lijnen uit een andere voorstelling die niet was afgemaakt, hij maakte er dankbaar gebruik van. Zijn experimenteerdrift  leverde schilderachtige, surrealistische landschappen op waarin de beschouwer heerlijk kan wegdromen. In de ban van Hercules Segers. Rembrandt en de Modernen | 7 oktober t/m 8 januari 2017 | Museum het Rembrandthuis Bestel het boek zonder verzendkosten Bestel nu ook het boek In de ban van Hercules Segers bij de Vrije Academie. Indien u de workshop én het boek samen bestelt betaalt u géén verzendkosten. Excl. entree tot het Rembrandthuis. Gratis met Museumkaart.

  • € 45,00
  Bekijk meer
Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.