Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

ONLINE - Lezing Tuschinski

Kunsthistoricus Max Put over de mooiste bioscoop ter wereld

Time Out, het wereldwijd gelezen uitgaansmagazine, heeft onlangs Pathé-Tuschinski aan de Reguliersbreestraat in Amsterdam uitgeroepen tot de mooiste bioscoop ter wereld, een bijzondere eer voor dit filmtheater dat dit jaar bovendien zijn 100ste verjaardag viert. De kwalificatie is ongetwijfeld te danken aan de unieke, extravagante vormgeving van het gebouw, dat alleen hierom al de titel ‘filmpaleis’ meer dan verdient. Minder bekend is echter dat de naam Tuschinski afkomstig is van de oprichter van het theater: de Pools-Joodse kleermaker Abraham Icek Tuschinski, die in 1910 in Rotterdam een bescheiden filmtheatertje begon, dat hij wist uit te bouwen tot een imperium van vier bioscopen, waarna hij zijn vleugels uitsloeg naar Amsterdam.

In de lezing belicht kunsthistoricus Max Put de geschiedenis van Tuschinski’s bioscoopimperium, waarbij alle betrokkenen aan bod komen, met uiteraard in de hoofdrol het schitterende ex- en interieur van het Tuschinski theater in Amsterdam zelf. De kunstenaars die hiervoor verantwoordelijk waren passeren eveneens de revue en ook wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van de film en het ontstaan van filmpaleizen in het begin van de twintigste eeuw.

  • U volgt de lezing live en kunt deze daarmee niet later terugkijken.
  • Het bijwonen van de lezing kan op uw eigen computer, laptop of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig. Tijdens de lezing ziet u de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien.
  • U ontvangt uiterlijk 1 uur voor aanvang van de ONLINE lezing een link waarmee u de lezing via het programma Zoom kunt bijwonen. Het is alvast handig Zoom te installeren op uw computer.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 18,00
Clock icon Duur: 1 uur
Max Put
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent
Online
Zoom
dinsdag 20 april 2021
14:00 tot 15:00
Max Put
Online
Zoom
maandag 26 april 2021
20:00 tot 21:00
Max Put

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!