Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

ONLINE - Lezing Helden van Homerus in de kunst

Live lezing met Frederike Upmeijer

De Ilias en de Odyssee, de twee werken van Homerus waarschijnlijk rond 800 voor Christus geschreven, hebben door de eeuwen heen kunstenaars geïnspireerd. De titel van de Ilias is afkomstig van de oude Griekse naam van Troje: Ilios of Ilion. De oorlogshandelingen die deze stad volgens de legende hebben geteisterd zijn maar een deel van de verhalen uit de Ilias. Het thema van de Ilias is vooral de wrok van Achilles.

De oorlog was in de eerste instantie uitgebroken omdat de Grieken, onder leiding van Agamemnon, de mooie Helena probeerden terug te krijgen. Helena was de prijs die de sterveling Paris, zoon van de Trojaanse koning, had gewonnen nadat hij het oordeel had geveld, wie de mooiste godin was. Het oordeel van Paris is meteen een goed voorbeeld van een verhaal van Homerus dat door de eeuwen heen door vele kunstenaars is verbeeld. Van de Haarlemse schilder Cornelis van Haarlem tot de Italiaanse schilder Carracci. De mooie Helena is aan het einde van de 19e eeuw, bij schilders als Franz von Stuck, een echte femme fatale geworden.

De belevenissen van Achilles zijn op velerlei wijze uitgebeeld. Toch is Hektor vooral de held en hij is dan ook gaan behoren tot de Negen Helden die zijn vastgelegd in de Middeleeuwen op tapijten en muurschilderingen. De val van Troje met de list van Odysseus, het houten paard, wordt afgebeeld op Griekse vaaskunst van ver voor Christus, in de manuscripten uit de Middeleeuwen en door schilders als Giandomenico Tiepolo.

De lotgevallen van een van de strijders tegen Troje, Odysseus, heerser van Ithaka, zijn beschreven door Homerus in zijn Odyssee. Zijn onbevreesde ontmoeting met de eenogige cycloop Polyphemus en zijn plan voor ontsnapping zijn afgebeeld op Griekse vazen, op muren uit Pompeï, door Henri Matisse en als grote beeldengroep ooit door Keizer Tiberius besteld, voor in een grot te Sperlonga. De emotionele thuiskomst van de held, bij zijn vrouw Penelope, die al die jaren heeft gewacht, is ook door 20e eeuwse kunstenaars als Marc Chagall en Oscar Kokoschka als thema verbeeld.

  • U volgt de lezing live en kunt deze daarmee niet later terugkijken.
  • Het bijwonen van de lezing kan op uw eigen computer, laptop of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig. Tijdens de lezing ziet u de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien.
  • U ontvangt uiterlijk 1 uur voor aanvang van de ONLINE lezing een link waarmee u de lezing via het programma Zoom kunt bijwonen. Het is alvast handig Zoom te installeren op uw computer.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 18,00
Clock icon Duur: 1 uur
Frederike Upmeijer
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent
Online
Zoom
maandag 15 maart 2021
14:00 tot 15:00
Frederike Upmeijer
Online
Zoom
maandag 29 maart 2021
20:00 tot 21:00
Frederike Upmeijer

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

David Michelangelo

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!