Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

ONLINE - Lezing Etnobotanie

Huisbioloog Kees Boele over de relatie tussen mens en plant

Planten en mensen, een onafscheidelijk duo. Niet alleen zit ons dagelijks voedsel vol met planten of daarvan gemaakte voedingsstoffen maar ook in medicijnen, kleding en allerlei cultuur uitingen zijn planten niet weg te denken. Er is zelfs een traditie van eeuwenlang onderzoek ontstaan die al deze relaties in kaart probeert te brengen en te duiden. Dat is etnobotanie, de groene draad tussen culturele antropologie en biologie, tussen alfa en beta studies. 

Wist u dat een tros bananen teruggaat op een ontdekking in de tropische binnenlanden van Nieuw Guinea, ruim 10.000 jaar geleden? En rode lippenstift overgenomen is van Zuid-Amerikaanse volkeren die er de annato boom als leverancier kenden? Of het gebruik van hallucinerende stoffen uit hennep in China al bekend was, maar in het historische Mesopotamië pas volop ingezet werd als prestatie verhogend middel voor soldaten? Verhalen over heksenkruiden hun oorsprong hebben rond de Middellandse Zee? Toch zijn lang niet alle vroeger en nu gebruikte planten terug te voeren op de oudheid. Soms zijn het verhalen die wetenschappers op het spoor zetten van grote ontdekkingen. Taxus bijvoorbeeld. De Middeleeuwers kenden het als venijnboom maar moderne oncologen weten inmiddels dat taxusnaalden gebruikt kunnen worden om er kanker remmende medicijnen uit te halen. En landbouw universiteiten proberen resistentie tegen allerlei ziektes te vinden door samen met lokale volkeren te zoeken naar eens gebruikte en nu vergeten gewassen.

In de lezing etnobotanie neemt bioloog Kees Boele u mee op een groene wereldreis. Zijn kennis van culturele antropologie, opgedaan tijdens een vroegere studie, zet hij in om een overzicht te geven hoe volkeren planten gebruikten. Van voedsel tot religie, van kleding tot medicijnen. Gaat u ook mee op deze bijzondere reis? 

  • U volgt de lezing live en kunt deze daarmee niet later terugkijken.
  • Het bijwonen van de lezing kan op uw eigen computer, laptop of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig. Tijdens de lezing ziet u de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien.
  • U ontvangt uiterlijk 1 uur voor aanvang van de ONLINE lezing een link waarmee u de lezing via het programma Zoom kunt bewonen.Praktische informatie

Shopping cart icon € 18,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!