Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

ONLINE - Lezing De laatste wilde jaren van Picasso

Kunst, lust en liefde

Pablo Picasso (1881-1973) is na de Tweede Wereldoorlog een kunstenaar die er nog wel toe doet, maar tegelijkertijd iemand uit het verleden. Hij is bij leven kunstgeschiedenis geworden. Levenspartner Françoise Gilot verlaat hem dan ook in de jaren vijftig met de woorden dat ze niet de rest van haar leven door wil brengen met een historisch monument.

Artistiek gezien begint Picasso in 1954 aan een eindspurt die begint met talrijke variaties op meesterwerken van door hem bewonderde schilders als Velazquez, Delacroix, Poussin en Manet. Het illustreert zijn vitale, bijna obsessieve werklust. Zo maakt hij van Manet’s Le Dejeuner sur l’herbe (1862) maar liefst 27 geschilderde versies. De reeks eindigt in een orgastisch bacchanaal waarin de twee mannen zijn verandert in woestelingen die hun lusten botvieren op de twee vrouwen. Op zijn 82ste trekt Picasso zich terug uit het publieke leven. Hij verblijft met zijn laatste muze, Jacqueline Roque, in het zuiden van Frankrijk. De kunst en de liefde blijven hem stimuleren. De laatste drie jaar maakt hij nog zo’n 400 schilderijen. In De kunstenaar en zijn model beeld de schilder zichzelf talloze malen zelf af telkens in gezelschap van een voluptueus naakt. De ‘wilde’ Picasso is nog niet uitgeblust. Pas in zijn laatste Zelfportret (1972), met ingevallen wangen en stoppelbaard, lijkt de berusting te zijn ingetreden. Schrijf u nu in voor deze online lezing door kunsthistoricus Peter Wagemakers over Picasso’s artistieke eindspurt.

  • U volgt de lezing live en kunt deze daarmee niet later terugkijken.
  • Het bijwonen van de lezing kan op uw eigen computer, laptop of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig.
  • U ontvangt uiterlijk 1 uur voor aanvang van de ONLINE lezing een link waarmee u de lezing via het programma Zoom kunt bijwonen. Het is alvast handig Zoom te installeren op uw computer.


Praktische informatie

Shopping cart icon € 18,00
Clock icon Duur: 1 uur
Peter Wagemakers
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent
Online
Zoom
zondag 20 juni 2021
11:00 tot 12:00
Peter Wagemakers
Online
Zoom
maandag 28 juni 2021
20:00 tot 21:00
Peter Wagemakers
Online
Zoom
donderdag 01 juli 2021
20:00 tot 21:00
Peter Wagemakers

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!