Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

ONLINE - Lezing Chinese moderne kunst

Van perifeer naar mainstream: De ontstaansgeschiedenis van de Chinese moderne kunst

China is een superpower en naar verwachting binnenkort de machtigste natie ter wereld. Hoe heeft de Chinese moderne kunst (vanaf de jaren tachtig) zich in amper veertig jaar ontwikkeld tot toonaangevend in de kunstwereld en dominant aanwezig op wereldwijde veilingen? Waar ligt de kiem van deze bruisende en schurende kunstbeweging? Tijdens deze online lezing door cultuurwetenschapper Wilma de Kluizenaar hoort u er alles over.

China’s ontwikkeling is na de beëindiging van de Culturele Revolutie (1967-1977) in een stroomversnelling gekomen. Was het Rijk van het Midden eeuwenlang vooral naar binnen gekeerd, met de open-deur politiek (vanaf 1979) komt hieraan een einde. Ook kunstenaars willen zich, conform het overheidsbeleid, inzetten voor de ‘modernisering’ van China. In de jaren tachtig verschijnen er steeds meer boeken en magazines met daarin de afbeeldingen van moderne westerse kunst aan de Academie, het overheidsinstituut waaraan Chinese kunstenaars worden opgeleid. Er ontstaat een bloeiend, experimenteel kunstenaarsklimaat met Chinese avant-garde bewegingen als de Stergroep (met als voorman Ai Weiwei) en New Wave Art Movement. De euforie van de nieuw ingeslagen weg zal echter niet lang duren. Met het neerslaan van de democratische beweging op het Plein van de Hemelse Vrede op 4 juni 1989 komt een einde aan de bloeiperiode van de Chinese avant-garde beweging. De censuur versterkt en veel kunstenaars zoeken hun heil in het buitenland, waar met het beëindigen van de Koude Oorlog (1990) de interesse voor de economische en maatschappelijke ontwikkeling van dit laatste onontgonnen ‘Rijk’ toeneemt. Chinese kunstenaars krijgen sinds de jaren negentig in het Westen een platform en hun kunst wordt al jaren voor recordbedragen geveild. Met name ‘dissidente’ kunst doet het goed in het Westen. 

  • U volgt de lezing live en kunt deze daarmee niet later terugkijken.
  • Het bijwonen van het college kan op uw eigen computer, laptop of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig. Tijdens het college ziet u de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien.
  • U ontvangt uiterlijk 1 uur voor aanvang van het ONLINE college een link waarmee u het college via het programma Zoom kunt bijwonen. Het is alvast handig Zoom te installeren op uw computer.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 18,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!