Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

ONLINE - Lezing Caspar David Friedrich

Martijn Pieters live over Duitse romantiek!

‘Voor onze heren kunstcritici zijn onze Germaanse zon, maan en rivieren niet genoeg. Als het gaat om verheven kunst en om schoonheid moet het allemaal Italiaans zijn’. Met deze uitspraak ging de vertegenwoordiger van de Duitse Romantiek, Caspar David Friedrich dwars tegen de gebruikelijke opvattingen over de landschapsschilderkunst in. Bij hem geen stralende zon, mythologische figuren voor prachtige watervallen, maar donkere luchten met een heldere maan, gotische ruïnes en vervallen kerkhoven. Hij ontdekte als eerste de eigen omgeving, vooral na zijn aankomst in Dresden in 1798. Hij onderneemt tochten door de Sächische Schweiz en het aanpalende Reuzengebergte en blijft zijn resterende leven putten uit de motieven, die hij daar tekent. Verbonden aan de Akademie in Dresden oefent hij invloed uit op Carl Gustav Carus (1789–1869) Johan Christian Dahl (1788-1857). Zij zouden met hun noordelijke landschappen een nieuwe weg inslaan, die navolging kreeg, maar ook veel kritiek en aan het einde van het leven van Caspar David Friedrich zou in Duitsland het opkomende Realisme van de Düsseldorfer Malerschule de Duitse Romantiek aflossen.  

Het is aan deze tweestrijd dat er vanaf 15 oktober 2020 tot en met 17 februari 2021 in het Düsseldorfer Kunstpalast een grote tentoonstelling gewijd wordt. De mogelijkheid om kennis te maken met een in Nederland weinig bekende geschiedenis van de Duitse kunst. De online lezing van kunsthistoricus Martijn Pieters gaat in op de landschappen van Caspar David Friedrich.


  • De tentoonstelling Caspar David Friedrich und die Düsseldorfer Romantiker is van 15 oktober t/m 7 februari '21 te zien in Kunstpalast, Düsseldorf
  • Het bijwonen van de lezing kan op uw eigen computer, laptop of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig. Tijdens de lezing ziet u de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien.
  • U ontvangt uiterlijk 1 uur voor aanvang van de ONLINE lezing een link waarmee u de lezing via het programma Zoom kunt bijwonen. Het is alvast handig Zoom te installeren op uw computer.


Praktische informatie

Shopping cart icon € 18,00
Clock icon Duur: 1 uur
Martijn Pieters
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent
Online
woensdag 18 november 2020
15:00 tot 16:00
Martijn Pieters
Online
vrijdag 27 november 2020
14:00 tot 15:00
Martijn Pieters

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

David Michelangelo

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!