Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

ONLINE - Korte reeks Realisme in Nederland

Realistische schilderkunst van 1900 tot nu

Het streven naar een zo goed mogelijke gelijkenis met de werkelijkheid is in de geschiedenis van de westerse beeldende kunst eerder regel dan uitzondering. Pas in de eerste decennia van de vorige eeuw zien we voor het eerst dat kunstenaars dit realisme loslaten en abstract gaan werken. Iets dat in de kunstgeschiedenis altijd sterk naar voren werd en wordt gehaald. Echter parallel hieraan bleven kunstenaars de zichtbare werkelijkheid als uitgangspunt nemen. Ook in Nederland.

In deze korte reeks over realisme in de Nederlandse schilderkunst behandelt kunsthistorica Tine Zevenhuizen de ontwikkeling van het modern realisme in de Nederlandse schilderkunst.

In college 1 komen de voorlopers aan bod, Jan Mankes en Sal Meijer en de kunstenaars die in het interbellum opkomen, Charley Toorop, Dick Ket, Pyke Koch, Carel Willink, Wim Schuhmacher en Raoul Hynckes.

In college 2 gaan we kijken hoe het deze neorealisten verging na de Tweede Wereldoorlog, toen de modernistische voorkeur voor abstractie inmiddels leidend was geworden. Daarnaast kijken we naar de nieuwe generatie realisten die tegen het dwingende modernisme in kozen voor figuratie zoals Hermanus Berserik, Co Westerik Jan Beutener en Herman Gordijn.

In college 3 kijken we naar het realisme in deze tijd waarin alles kan en alles mag. Onder andere kunstenaars als Marlene Dumas, Philip Akkerman, Arnout Kilian, Annemarie Busschers en Lara de Moor komen aan bod.  

  • 3 live online hoorcolleges. U volgt de colleges live en kunt deze daarmee niet later terugkijken. 
  • Geen lesmateriaal beschikbaar.
  • Het bijwonen deze reeks kan op uw eigen computer, laptop of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig. Tijdens de colleges ziet u de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien.
  • U ontvangt wekelijks 1 uur voor aanvang van ieder college een link waarmee u het college via het programma Zoom kunt bijwonen. Het is alvast handig Zoom te installeren op uw computer.

Praktische informatie
Shopping cart icon € 89,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!