Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

ONLINE - Colleges Kunst en geschiedenis van Rusland

Live colleges door Hans Luiten én Frederike Upmeijer.

Dagelijks in het nieuws. Niet als zachtaardig moedertje, maar als stoutste jongetje van de klas, dat treitert, dreigt en constant chaos creëert. Wat drijft Rusland? Om de grootmacht beter te begrijpen, vertellen Hans Luiten en Frederike Upmeijer over de geschiedenis en kunst van dit intrigerende land.

Elk zoom-college bestaat uit twee delen: in het eerste deel schetst Hans Luiten historische ontwikkelingen, waarna Frederike Upmeijer deze periode verder inkleurt met voorbeelden uit de kunst en architectuur. Zo wordt in het eerste college de ontstaansgeschiedenis van Rusland bijvoorbeeld geïllustreerd met prachtige iconen. En na Hans' uiteenzetting over de historische betekenis van Peter en Catharina de Grote vertelt Frederike over de bouw van Sint-Petersburg en het ontstaan van de Keizerlijke Collecties.

Tijdens het derde college ziet u hoe het dilemma van de tsaren (op het Westen blijven oriënteren of een eigen, slavische weg inslaan?) ook in de kunst speelt. Als reactie op strenge academische regels trekt een groep schilders onder wie Ilya Repin het land in om hun werk buiten de academie te laten zien.

Het vierde college behandelt een ongekend wrede periode uit de Russische geschiedenis. De Russische revolutie, het Stalin-regime en de Tweede Wereldoorlog kost aan tientallen miljoenen Russen het leven. De kunst antwoordt hierop met een nieuwe vormtaal, kijk maar naar het werk van Malevich, Tatlin, Lissitzky en Goncharowa.

Gelukkig wordt in het vijfde college het leven voor de meeste Russen eindelijk iets draaglijker. Hoogtepunten uit de architectuur, film en literatuur uit de jaren 1960 en '70 vormen het slotakkoord van deze reeks. Hoe het verderging met Rusland, leest u in de krant, met heel veel meer achtergrondkennis dan voorheen! 

  • 5 live online hoorcolleges. U volgt de colleges live en kunt deze daarmee niet later terugkijken.
  • Elk college neemt zowel historicus Hans Luiten (deel 1) als kunsthistorica Frederike Upmeijer (deel 2) het woord.
  • Het bijwonen deze reeks kan op uw eigen computer, laptop of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig.
  • U ontvangt wekelijks 1 uur voor aanvang van ieder college een link waarmee u het college via het programma Zoom kunt bijwonen. Het is alvast handig Zoom te installeren op uw computer.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 165,00
Nodig iemand uit
Deel:
Hans Luiten

Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!