Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

ONLINE - Colleges Bachs Getallenleer

Een speurtocht naar de getallenleer van Bach.

Dat Bach zijn eigen naam in noten componeerde is voor de meeste musici en muziekliefhebbers een bekend gegeven. Sommigen gaan nog verder en menen dat Bach geheime boodschappen heeft meegecomponeerd in zijn grote werken, zoals in de Mattheüs-passie, de Johannes-passie en de Hohe Messe.

Iedere Bachliefhebber heeft bij diens muziek het gevoel met een haast bovenmenselijke geest te maken te hebben. En wie zich verdiept in de op het oog grillige compositietechniek die hij hanteerde wordt nog stelliger bevestigd in dat gevoel. Velen hebben Bachs getallenwereld al proberen te doorgronden in de geschiedenis, met soms verbluffende resultaten.

Het onderzoek naar het oneindig verfijnde spel dat Bach speelde met getallen, om de architectuur niet alleen vorm maar ook diepere inhoud te geven is een adembenemende zoektocht, waarbij onder andere het aantal maten maar ook het aantal noten bepalend bleek te zijn voor de opzet van al zijn werk. Het getal 33 is misschien de sleutel: het sterfjaar van Christus en de leeftijd, naar destijds bekend, waarop hij stierf. Dat getal leidt tot de verklaring van veel andere getallen, die Bachs geloofsovertuiging en vooral zijn fascinatie voor ‘liefdesdood’ van Christus blootleggen

De getallenleer van Bach is geen exacte wetenschap, maar toeval bestaat volgens velen ook niet. Sommigen herkennen niet alleen Bachs geboortedatum in zijn werken, maar zelfs zijn sterfdatum… Hoe kan dat? En: waarom zou een briljant componist als Bach, voor velen de grootste uit de muziekgeschiedenis, zich met dat soort ‘spelletjes’ bezighouden?

We kijken tijdens deze online collegereeks onder leiding van docent Peter Schlamilch, aan de hand van verschillende methoden naar de Mattheüs-passie, de Hohe Messe en deels naar de Johannes-passie, en ontdekken verbanden die bijna geen toeval meer kunnen zijn. Of is alles toch speculatie en niet meer dan een hele boeiende nieuwe manier om naar Bachs werken te kijken?

  • 5 live online hoorcolleges. U volgt de colleges live en kunt deze daarmee niet later terugkijken.
  • Het bijwonen deze reeks kan op uw eigen computer, laptop of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig. Tijdens de colleges ziet u de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien.
  • U ontvangt wekelijks 1 uur voor aanvang van ieder college een link waarmee u het college via het programma Zoom kunt bijwonen. Het is alvast handig Zoom te installeren op uw computer.
  • Geen syllabus beschikbaar. Geadviseerd lesmateriaal: Wim Witteman: Over het geheim van de Mattheüspassie (€ 19,50).

Praktische informatie

Shopping cart icon € 175,00
Peter Schlamilch
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent
Online
Zoom
donderdag 15 april 2021 t/m donderdag 20 mei 2021
19:30 tot 21:30
Peter Schlamilch

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

David Michelangelo

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!